V indické Bombaji explodovala ponorka s 18 lidmi na palubě

Dillí – V indické ponorce kotvící v přístavu v Bombaji došlo k výbuchu. Plavidlo s 18 lidmi na palubě začalo následně hořet. Ministerstvo vnitra už potvrdilo smrt několika členů posádky. Zda zemřeli všichni, není jasné. Hasiči bojovali s požárem dvě hodiny. Ponorka se po něm potopila a z moře vyčnívá jen její malá část.

Posádka ponorky po požáru zůstala uvězněná uvnitř, armáda s ní ztratila spojení a její osud stále není jasný. Námořníci z dalších jednotek se pohřešované horečně snažili zachránit.

Ministr obrany A. K. Antoni uvedl, že minimálně někteří z námořníků na palubě byli usmrceni. Další podrobnosti neposkytl, vyjádřil však lítost nad ztrátou životů. „Je to ztráta pro nás pro všechny. Je to tragédie,“ řekl Antoni novinářům před tím, než odcestoval do Bombaje zhodnotit situaci.

Podle indických médií se 16 let stará ponorka INS Sindhurakshak ruské výroby nedávno vrátila z Ruska, kde měla projít rekonstrukcí. Ponorka byla po rekonstrukci plně funkční, uvedl mluvčí ruských loděnic Zvězdočka, kde oprava probíhala. „Inženýři Zvězdočky vyřešili všechny problémy. V okamžiku předání nebyly z indické strany žádné stížnosti,“ řekl mluvčí. Podobná havárie potkala tuto ponorku už před deseti lety, tehdy zemřel jeden člověk.

Příčina výbuchu naftou a elektřinou poháněné ponorky zatím není známá. Oficiální činitelé indického námořnictva ale britské stanici BBC sdělili, že podle nich šlo o chybu na palubě, a ne o čin někoho „zvenčí“. Dramatické záběry, které odvysílala indická televize, ukazují velkou ohnivou kouli osvětlující noční nebe. Kouř z požáru byl vidět v mnoha částech města.

Když na ponorce krátce po půlnoci místního času došlo k výbuchu, naskákali v panice námořníci z okolních plavidel do moře. Někteří utrpěli zranění a byli hospitalizováni.

Ponorka nemá nouzový východ

Ponorka pojme 53člennou posádku a může operovat na moři bez přestávky a bez pomoci 45 dní. Podle experta na obranu Ráhula Bediho, který pracuje pro analytické centrum IHS Jane's, však ponorka nemá nejmodernější vybavení a nemá ani „nouzový východ“ pro případ nehody. Jde o jednu z deseti naftou poháněných ponorek ruské výroby, které Indie nakupovala v letech 1986 až 2010. Celkem má Indie naftou poháněných ponorek 14, ty ale podle Bediho naléhavě potřebují modernizaci.