Za nákup luxusního zboží z volebních fondů dostal Jackson dva a půl roku

Washington – Za zneužití volebních fondů poslal soud na dva a půl roku za mříže bývalého guvernéra státu Illinois Jesseho Jacksona mladšího. Někdejší nadějný afroamerický politik byl už v únoru shledán vinným ze zneužití 750 000 dolarů (15 milionů korun). Za peníze určené na volební kampaň si podle soudu pořizoval nákladné kožichy, hodinky a další luxusní předměty.

Osmačtyřicetiletý Jackson, který je synem legendárního bojovníka za práva amerických černochů Jesse Jacksona staršího, se před soudem za své činy omluvil. Relativně nízký trest byl výsledkem dohody, kterou obžalovaný se soudem uzavřel. Prokuratura původně pro Jacksona žádala čtyři roky vězení.

Jackson má za sebou bohatou politickou kariéru, kromě guvernérského postu 17 let zastupoval stát Illinois ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu. V roce 2008 byl spolupředsedou týmu pro prezidentskou kampaň Baracka Obamy. Agenti FBI jeho finanční machinace začali prošetřovat v roce 2012, v listopadu téhož roku na poslanecký mandát rezignoval.