Mrzí mě, že jsem poškodil USA, litoval u soudu Manning

Fort Meade (USA) – Omluvou zahájil své dnešní vystoupení v obhajovací části líčení americký voják Bradley Manning. „Je mi líto, že mé činy poškodily lidi. Je mi líto, že poškodily Spojené státy,“ řekl u vojenského soudu v americkém Fort Meade muž, který vyzradil serveru WikiLeaks statisíce tajných dokumentů.

Manning dodal, že si byl vědom toho, co dělá, avšak v té době si nemyslel, že předáním informací serveru WikiLeaks způsobí nějaké škody. „Poslední tři roky pro mě byly poučnou zkušeností,“ řekl. 

Vojenský soud už pětadvacetiletého Manninga shledal vinným, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 přes 700 000 utajovaných dokumentů ministerstva zahraničí a Pentagonu. Je obžalován z dvacítky trestných činů a hrozí mu trest až 90 let vězení. Nejzávažnějšímu obvinění, kterým bylo napomáhání nepříteli, Manning ale unikl, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Za motiv svého činu Manning přitom v první fázi procesu označil snahu ukázat na „americké válečné zločiny a nečestnou diplomacii“. Podle obhajoby ale prý operoval výhradně s dokumenty, které americké vojáky nemohly přímo ohrozit.

„Měl jsem působit důrazněji v rámci systému. Bohužel to nemohu vrátit,“ řekl dnes Manning. „Chápu, že musím za svá rozhodnutí zaplatit… Chci se stát lepším člověkem, jít na vysokou, dostat titul a mít smyslupný vztah se svou sestrou a její rodinou.“ 

Proces je nyní ve fázi určování trestu a tento týden patří hlavní slovo obhajobě. Manningův advokát David Coombs se v pondělí snažil soud přesvědčit, že jeho klient už před vyzrazením dokumentů vykazoval příznaky člověka, který je neschopný práce ve zpravodajských službách, byl „vývojově opožděný“, homosexuál a narcista. Manningovi velitelé měli podle obhajoby na tyto skutečnosti včas upozornit, aby předešli následným škodám.

Vydáno pod