Novou nadějí pro korálové útesy je simulátor

Canberra - Australští vědci mají další zbraň v boji za záchranu Velkého bariérového útesu. Tento jedinečný ekosystém dlouhodobě trpí a vědci zkouší, jak mu ulevit. Už dřív nechali zmrazit korálová embrya, teď vsadili i na simulátor. Korály umístili do velké laboratoře, kde simulují rozdílné podmínky v oceánu, které kolem útesů panují.

Vědci vkládají do nového simulátoru velké naděje. „Tady můžeme roky udržet korály při životě a zdravé. Tím pak můžeme v experimentálním prostředí sledovat dlouhodobé efekty celé řady nepříznivých vlivů,“ říká ředitel výzkumu Jamie Oliver.

Vedle různých vlastností vody jde také o výzkum dravé hvězdice trnové - korály se jí nemají jak bránit, přitom patří k jejímu hlavnímu zdroji potravy. Hvězdice samotná pak téměř nemá přirozené nepřátele. „Zjistíme, jestli se tyto hvězdice trnové navzájem nevábí pomocí feromonů. Pokud je takto dokážeme lákat k sobě, můžeme to využít pro nastražení pastí,“ plánuje Oliver. 

Velký bariérový útes už teď chrání celá řada limitů, zákazů a omezení - jestli rozhodnutí chránit korály a živočišné druhy, které jsou na nich závislé, přišlo včas, nebude možné v nejbližší době říct.

Korály se stěhují do umělého prostředí (zdroj: ČT24)