Atlet Symmonds věnoval medaili gayům, ruské úřady to neobměkčí

Moskva - Prvním sportovcem, který vyslyšel výzvu mezinárodních organizací a zkritizoval ruský homofobní zákon, je vicemistr světa v běhu na 800 metrů Nick Symmonds z USA. Devětadvacetiletý atlet svým přátelům z řad gayů a leseb věnoval stříbrnou medaili. V Ruské federaci vnímá většina lidí homosexuály negativně, tamní duma navíc v červnu odsouhlasila přísné postihy za propagaci stejnopohlavních vztahů mezi mladistvými. Kritická slova se ozývají z celého světa.

„Je jedno, jestli jsi teplej, hetero, černej nebo bílej. Všichni si zasloužíme stejná práva,“ řekl devětadvacetiletý Symmonds ruské agentuře R-Sport. „Tuto zemi respektuji, ale s jejími pravidly nesouhlasím,“ dodal atlet, který za své výroky sklidil z různých stran pochvalu prostřednictvím Twitteru. Už v minulých dnech ale například Mezinárodní olympijský výbor MOV či fotbalová federace FIFA požádaly s ohledem na chystané velké akce v podobě zimní olympiády a fotbalového MS Rusko o vysvětlení homofobního zákona.

Ruské úřady během pondělí uvedly, že kontroverzním nařízením se budou policisté řídit pravděpodobně i po čas olympiády. „Jakékoliv diskuse o násilí na právech zástupců netradičních sexuálních orientací, zamezování jejich účasti na olympijských hrách nebo diskriminace atletů a hostů na základě jejich sexuální orientace je naprosto nepodložené a vykonstruované,“ citovaly agentury ruského ministra vnitra. Přitom na začátku srpna měl údajně Mezinárodní olympijský výbor (MOV) obdržet od ruských úřadů oficiální slib, že se během her v Soči nebude zákon o zákazu propagace homosexuality uplatňovat.

Zákon automaticky nezakazuje například pochody homosexuálů, ale v Moskvě je úřady opakovaně odmítají povolit a policisté okamžitě tyto akce rozhánějí a účastníky zatýkají. Zákon trestá fakticky jakékoli projevy „netradiční sexuální orientace“ v blízkosti mladistvých. Pro cizince velmi přísný, protože Rus je potrestán pokutou, ale cizinec může skončit ve vězení anebo ho čeká vyhoštění. Pokuty přesahují v přepočtu půl milionu korun, za mříže může soud cizince poslat na 15 dnů.

Na Urale chtějí zakázat knihu o slavných homosexuálech

Oscar Wilde, Petr Iljič Čajkovskij, Sergej Ďagilev a další umělci homosexuální orientace budou zřejmě na zakázaném seznamu ve Sverdlovské oblasti na Urale – respektive kniha, která o nich vyšla. Podle iniciátora zákazu, zastupitele Alexandra Lelikova, je publikace vytištěna na kvalitním papíře a obsahuje barevné fotografie. Tím prý přitahuje pozornost dětí a ohrožuje jejich vývoj.

Jekatěrinburské vydavatelství EKSMO vydalo publikaci nazvanou „Gayové, kteří změnili svět“. Autorka Viktorija Děgťarjovová v ní píše o britském zpěvákovi Eltonu Johnovi, italských módních návrhářích Domenikovi Dolcem a Stefanu Gabbanovi, spisovateli Oscaru Wildeovi či skladateli Petru Iljiči Čajkovském. Hrdiny knihy podle ní nespojuje jen výjimečný talent, ale i „vědomá příchylnost ke stejnému pohlaví“.

Podle Lelikova je kniha propagací homosexuality a děti by neměla ohrožovat. „Její vzhled byl zvlášť vypočítaný na děti, má barevný obal a kvalitní tisk. Má vyvolat pozitivní obrázek o netradičních formách chování,“ řekl poslanec moskevskému rozhlasu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)