První turisté ruší zájezdy do Egypta, cestovky jsou ve střehu

Praha – První čeští turisté už kvůli nepokojům v Egyptě stornovali svoje pobytové zájezdy k Rudému moři. Zájem lidí o last minute zájezdy do egyptských letovisek ale poněkud překvapivě neklesá. Ze známého turistického střediska v egyptské Hurghadě už je dokonce hlášen první mrtvý – člen islamistického Muslimského bratrstva.

Podle serveru Dovolena.cz se aktuální situace v Egyptě na poptávce neprojevila. „V případě, že se nebezpečí přesune i do turistických letovisek, budeme okamžitě reagovat. V současné chvíli máme zprávy, že naši partneři ruší převážně poznávací zájezdy, které mají za cíl cesty problematická města,“ uvedl produktový manažer serveru Petr Pěcha.

„Jsou zrušeny fakultativní výlety, ale klientům to nevadí a užívají si dovolenou u moře a zůstávají v resortech,“ popsal situaci marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. „S klienty, kteří mají koupený zájezd do Egypta na nejbližší odlety, jsme připraveni řešit situaci individuálně, jednou z možností je i přebookování na jiný termín či jinou destinaci,“ dodal.

„Klienti se na situaci ptají a zaznamenali jsme pouze několik žádosti o změnu termínu či destinace. Na poptávku současná situace zatím nemá vliv,“ potvrdil marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha.

Zrušeny jsou fakultativní výlety

Například CK Fischer umožní klientům, kteří si již zájezd zakoupili, bezplatnou výměnu destinace. „Vzhledem k napjaté situaci v Egyptě přistupuje cestovní kancelář Fischer k mimořádnému opatření. Klientům, kteří již mají zakoupený zájezd do této země s odletem do 31. srpna, umožníme bezplatnou změnu destinace,“ sdělil mluvčí Jan Osúch.

Delegátka této cestovní kanceláře Petra Fiedorová působící přímo v Hurghadě v rozhovoru pro Studio ČT24 uvedla, že se turistům zatím doporučuje zdržovat se v areálu hotelu a v oblasti přímořského resortu. Namísto zrušených zájezdů do velkých měst mohou trávit volný čas na výletech do delfinária či na safari.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se k podobnému kroku – tedy zavedení možnosti bezplatné změny destinace – chystají i další cestovky.

„Neznamená to ovšem, že by lidé mohli odstoupit od zájezdu bez storno poplatku v případě, že nebudou souhlasit se změnou destinace, protože cestovní kanceláře nejsou ještě v situaci, kdy by mohly odstoupit od svých závazků vůči dodavatelům služeb na místě a vůči leteckým společnostem,“ konstatoval Papež.

DŮLEŽITÉ KONTAKTY PRO ČESKÉ TURISTY V EGYPTĚ

  • Ministerstvo zahraničních věcí informuje turisty prostřednictvím systému DROZD, do něhož se mohou dobrovolně přihlásit na stránkách drozd.mzv.cz.
  • K dispozici je také telefonní číslo na konzulát v Káhiře pro všechny, kdo se ocitnou v Egyptě v nebezpečí: (+20) 0122 742 7513.

Firo tour registruje od středy dva požadavky na zrušení koupeného zájezdu do Egypta. V Hurghadě a Marsá Alam, kam tato cestovka nabízí pobyty, je prý zatím situace klidná. Zrušeny jsou však fakultativní výlety do Káhiry, Luxoru a Asuánu a noční výlety. „Bude-li poptávka klesat, zvážíme dočasné snížení kapacity letů do Egypta,“ upozornila mluvčí kanceláře Pavlína Pešová.

Nevycházejte mimo letoviska

Cestovní kanceláře už dříve avizovaly, že změní nebo zruší termíny u zářijových a říjnových poznávacích zájezdů. České ministerstvo zahraničí mezitím varovalo před návštěvou velkých měst jako Káhira či Alexandrie, kde se očekávají další protesty. Čechům v Egyptě zároveň nedoporučuje cestovat na Sinaj nebo do Taby a pohybovat se mimo letoviska.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je podle ministerstva zahraničí v současném období relativně klidná a pod kontrolou vládních složek.

Neklid v Egyptě komplikuje život nejen cestovatelům, ale také českým archeologům. Ti plánují odletět do země na další expedici 13. září. Zda to bude možné, se podle Miroslava Bárty z Českého egyptologického ústavu FF UK teprve uvidí v závislosti na vývoji situace.

Vydáno pod