Mursího stoupence masakr nezlomil. Vyšli znovu do ulic

Káhira – Na protest proti středečnímu krveprolití, jež stálo životy více než šest stovek lidí, vyšli dnes znovu do ulic Alexandrie a Káhiry stoupenci svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. V metropoli dav vtrhl do vládní budovy a zapálil u jejího vchodu oheň. Středeční policejní zásah nicméně rozvrátil vedení Muslimského bratrstva, které má teď potíže koordinovat příští akce a nedokáže zaručit pokojnou povahu protestů. Egyptská policie má povolení střílet na demonstranty ničící veřejný majetek; vláda prý chce zastavit terorismus, který šíří islamisté. O egyptské krizi bude v noci jednat Rada bezpečnosti OSN.

„Vrátíme se na památku našich mučedníků,“ volali lidé v Alexandrii a nesli fotografie Mursího, jehož armáda svrhla 3. července. Právě tento krok vyvolal masové protesty Muslimského bratrstva, které byly ale až do středy převážně poklidné. Ve středu policie tvrdě rozehnala dvě shromaždiště bratrstva v Káhiře.

Násilnosti v Egyptě
Zdroj: ČT24

Státní televize dnes oznámila, že dav odpoledne zaútočil na káhirské sídlo jedné provinční správy, soukromá stanice CBC vysílala také záběry z napadení úřadu guvernéra Gízy. Nepokoje jsou i v dalších egyptských městech. Byli zastřeleni dva policisté - jeden v Aríši na Sinajském poloostrově, další při útoku na policejní komisařství v Asijútu.

Bratrstvo už nedokáže zaručit, že protesty budou pokojné

Muslimské bratrstvo oznámilo, že navzdory středečnímu krveprolití hodlá nadále pokračovat v mírových protestech. „Nebudeme se uchylovat k násilí, budeme postupovat mírovou cestou. Zůstaneme silní a budeme odhodlaně vzdorovat. Budeme pokračovat, dokud neodstraníme vládu, která se dostala k moci vojenským převratem,“ napsal na Twitteru mluvčí bratrstva Džihad Haddád. Přiznal nicméně, že středeční policejní zásah rozvrátil vedení bratrstva, které tak ztratilo schopnost koordinovat příští akce a udržet je v klidu.

„Lidmi zmítají po tom zabíjení a zatýkání emoce a pro kohokoli bude těžké je řídit,“ řekl mluvčí. Zároveň prohlásil, že neví, kde se zdržují vůdcové bratrstva. Ví pouze, že dva z nich byli ve středu postřeleni a šest přišlo o dcery nebo syny. „Je to hrozná rána. Už nejde o Mursího, ale o to, zda přijmeme novou vojenskou tyranii v Egyptě, nebo ne,“ dodal Haddád. Podle něj je skutečná bilance středečních událostí osmi až devítinásobná ve srovnání s tou, kterou uvádí vláda.

Ke středečnímu krveprolití došlo poté, co se bezpečnostní složky rozhodly po šesti týdnech marných výzev rozehnat dvě provizorní tábořiště exprezidentových příznivců v Káhiře. Ke střetům a ztrátám na životech došlo i na dalších místech. Ačkoli měli policisté použít slzný plyn, došlo i na ostrou munici. Armádou podporovaná přechodná vláda vyhlásila na měsíc výjimečný stav a mnohde i zákaz nočního vycházení.

Kvůli Egyptu se sejde Rada bezpečnosti

Velká Británie, Francie, Austrálie a Turecko požádaly o naléhavé zasedání Bezpečnostní rady OSN. Neveřejné konzultace by se měly konat dnes v noci. V pondělí se v Bruselu k diskusi o situaci v Egyptě sejdou čelní diplomaté členských států Evropské unie. Mají připravit jednání ministrů zahraničí EU, o jehož datu zatím nebylo rozhodnuto.

USA zrušily společné vojenské cvičení

Americký prezident Barack Obama oznámil, že Spojené státy kvůli narůstajícímu násilí v Egyptě ruší společné vojenské cvičení s touto zemí. Manévry s názvem Bright Star byly plánovány na příští měsíc za účasti několika tisíc amerických vojáků pozemních i vzdušných jednotek. Podobná vojenská akce se koná každé dva roky a vždy byla považována za demonstraci americké schopnosti v případě války zasáhnout na Blízkém východě.

Americký ministr obrany Chuck Hagel upozornil svého egyptského protějška, že situace v zemi ohrožuje klíčové prvky dlouhodobé americko-egyptské vojenské spolupráce. Spojené státy jsou podle Hagela připraveny spolupracovat se všemi stranami konfliktu na pokojném urovnání krize. Přestože Obama oznámil zrušení společných manévrů na Sinajském poloostrově, Pentagon bude ve vojenské spolupráci s Káhirou pokračovat, řekl Hagel.

Spojené státy poskytují každý rok Egyptu vojenskou pomoc v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (25,4 miliardy Kč) a ekonomickou pomoc za 250 milionů dolarů (4,9 miliardy Kč). K jejímu omezení zatím nepřistoupily, protože se obávají, že by popudily egyptskou armádu, a ztratily tak vliv, který dosud v této zemi mají.

Vydáno pod