Schindlerovy písemnosti vynesly přes dva miliony

Washington – Za 122 000 dolarů (v přepočtu 2,4 milionu korun) vydražil jediný kupec dopisy psané německým podnikatelem Oskarem Schindlerem. Písemnosti svědčí o osudu více než stovky Židů přemístěných z válečné zóny v polském Krakově do Brněnce na Svitavsku. Dražený dokument psaný německy a podepsaný Schindlerem byl vystaven na jméno Schindlerova zaměstnance Adama Dziedzice.

„Potvrzuji, že zaměstnanec mého závodu Adam Dziedzic, žijící v Krakově, dostal povolení hlavního vojenského velitelství v Krakově na vykládku a montáž válečného zařízení a odjíždí do sudetské župy,“ uvádí se v dopisu datovaném 22. srpna 1944.

Schindler se v létě 1944 dozvěděl, že nacistická okupační správa chce v Krakově uzavřít závody, které nejsou zapojeny do válečné výroby. Opatření se mělo týkat i jeho továrny, v níž zaměstnával více než tisíc Židů z nedalekého koncentračního tábora. Pomocí úplatků a osobních styků získal povolení ke zbrojní výrobě a k přesunu továrny do Brněnce na Svitavsku. Dopis vystavený na Dziedzice tuto skutečnost dokumentuje. Kdyby Schindler povolení nedostal, nevznikl by jeho známý záchranný plán, který byl zfilmován v oscarovém snímku Schindlerův seznam.

Dopis spolu s dalšími dokumenty v dražbě nabízela společnost RR Auction z amerického státu New Hampshire.

Minulý měsíc se dostala do aukce přímo jedna z verzí slavného Schindlerova seznamu. Internetový server eBay ji nabízel za tři miliony dolarů, kupec se však nenašel. Aukce pobouřila příbuzné 801 zachráněných Židů, jejich jména seznam obsahoval.