Utor zpustošil jižní Čínu a začal slábnout

Peking – Jižní Čínou postupuje tajfun Utor. Ve městě Maoming zemřel jeden člověk, dalších pět se pohřešuje. Úřady musely evakuovat skoro sto tisíc lidí. Záplavy odřízly celé oblasti od okolního světa. Podle meteorologů letos vůbec nejsilnější tajfun začíná slábnout. Nejvíc škod napáchal na Filipínách, kde zemřelo nejméně 7 lidí.

Tajfun Utor se přehnal provincií Kuang-tung západně od Hongkongu. Větry nabraly rychlost 150 kilometrů v hodině. Přívalové deště způsobily záplavy.

Ve městě Maoming při záplavách zemřel jeden člověk. Voda ochromila dopravu. Školy musely být zavřené. Tajfun by měl podle meteorologů slábnout. Nad územím se ale udrží minimálně do zítřka.

Kvůli záplavám způsobeným tajfunem Utor musela být odstřelena přehrada
Zdroj: ČTK/XINHUA/Li Zhong

Zatímco jih země se potýká se záplavami, o pár set kilometrů severněji řádilo tornádo. Ve městě Čang-ťia-ťie srovnalo se zemí stovky domů. Několik lidí se zranilo. „Ten vítr byl strašně silný. S manželem jsme se snažili udržet dveře zavřené, ale opravdu to nešlo. Padající sklo pak manželovi roztrhlo záda,“ popisuje místní obyvatelka. Svědci dokonce viděli ve větrném víru lednice a motorky.

Čína se potýká s tajfunem Utor (zdroj: ČT24)