Nizozemsko dalo poslední sbohem princi Frisovi

Lage Vuursche (Nizozemsko) - Nizozemská královská rodina se dnes ve vesnici Lage Vuursche naposledy rozloučila s princem Frisem, který zemřel v pondělí po 18 měsících v komatu. Tryzna se konala s vyloučením veřejnosti a za přísných bezpečnostních opatření.

V čele smutečního průvodu ze zámku Drakensteyn do vesnického kostela šly bývalá panovnice Beatrix, která letos abdikovala, vdova po zesnulém Mabel a princovy obě dcery Luana a Zaria. Následovali Frisův bratr a nynější nizozemský král Willem-Alexander s chotí Máximou a jejich třemi dcerami Amalií, Alexií a Arianou. Mezi smutečními hosty byl i norský král Harald, Frisův kmotr.

Princ Friso byl prostředním synem Beatrix. V roce 2004 si vzal za ženu Mabel Wisseovou Smitovou, která v minulosti udržovala kontakty s jistým nizozemským narkobaronem. Jeho manželství vyvolalo kontroverze, kvůli nimž se vzdal případného následnictví trůnu. Zemřel ve 44 letech na komplikace, které vznikly jako důsledek poškození mozku způsobeného nedostatkem kyslíku po loňské nehodě v rakouském Lechu, kdy ho při lyžování zasypala lavina.

Nizozemsko drží smutek za zesnulého prince Frisa
Zdroj: ČTK/AP/Margriet Faber