Oblohu by mohly na místo satelitů křižovat sluncem poháněné drony

Washingtonu – Na veletrhu v hlavním městě Spojených států představili bezpilotní letoun poháněný jen energií ze slunce. Takzvané solární drony by měly vydržet ve vzduchu nepřetržitě až pět let. Létat by měly ve výšce dvaceti kilometrů a jejich provoz by měl být stokrát levnější než u běžných satelitů.

Titan Aerospace vidí budoucnost bezpilotního létání ve sluneční energii. Jeho Solara má totiž na místo hodin, tedy jako současné drony, vydržet ve vzduchu dokonce roky. 

Maximus Yaney, vedoucí technického oddělení, Titan Aerospace:

„Krátce po půlnoci, okolo druhé ráno letadlo vypustíme a ono vyletí vlastní silou s plně nabitou baterií do výšky dvaceti kilometrů. Ve chvíli, kdy této výšky dosáhne, tedy o šest hodin později, je baterie je už skoro vybitá. Vysvitne ale slunce, dotkne se solárních článků a letadlo se dostane do běžného cyklu. Ve dne nabíjí, v noci čerpá.“

Nová podoba družic? (zdroj: ČT24)

Letoun je zatím v testovací fázi. Výrobce už s úspěchem odzkoušel jeho zmenšenou verzi v poušti Nového Mexika. Příští rok se chystá na ostré testy už v životní velikosti, s rozpětím křídel přes padesát metrů. 

„Teď se soustředíme na to, abychom byli alternativou běžným satelitům. Je to vlastně vysílač na nebi. Nahradí stovku pozemních vysílačů. Z výšky 20 kilometrů je totiž vidět horizont v okruhu 400 kilometrů,“ vysvětlil vedoucí technického oddělení firmy Titan Aerospace Maximus Yaney. 

Drony by mohly pokrývat mobilním signálem odlehlé části země a například monitorovat hranice nebo pomáhat sledovat pohyb divokých zvířat.  

Bezpilotní letoun Titan Aerospace Solara
Zdroj: ČT24/Titan Aerospace