Šéf armády vzkázal: V zemi je místo pro všechny. Ale ne pro násilí

Káhira – Po napjatých událostech posledních dní možná přichází v Egyptě první náznaky vstřícnosti. Šéf egyptské armády a ministr obrany Abdul Fatáh Sisi vzkázal islámským konzervativcům, kteří usilují o návrat sesazeného prezidenta Mursího, že v zemi je místo pro všechny. Naznačil jim tak, že se stále mohou podílet na její politické transformaci. Podle Sisiho nehrozí, že by se armáda chopila moci. Nečinně přihlížet násilí však prý rozhodně nebude. Odpůrci nového režimu mezitím zrušili některé z plánovaných demonstrací v centru Káhiry, kde vojáci posílili své pozice. Zdůvodnili to bezpečnostními riziky.

„Nebudeme respektovat zrádce ani ty, kteří představují hrozbu běžným občanům. Chci vás také ujistit, že nechceme vytvářet jakýkoliv režim. Egypťané jsou svobodní lidé, kteří si mohou za svého vůdce zvolit, koho chtějí. My se jen staráme o pořádek a bezpečnost,“ konstatoval velitel armády Abdul Fatáh Sisi.

Prozatímní vláda nicméně chce na přetrvávající protesty odpovědět dalším zostřením represí. Prohlásila, že „zasáhne železnou pěstí“. „Nemůže být usmíření s těmi, kdo mají na rukou krev,“ varoval prozatímní premiér Hasim Bibláví.

Stoupenci islamistů se nechali slyšet, že nepřestanou protestovat do té doby, než v prezidentském křesle opět usedne Muhammad Mursí. A i když byly srážky mezi vládními silami a příznivci svrženého prezidenta v egyptských městech o víkendu sporadičtější než v bouřlivých předchozích dnech, podle úřadů v sobotu přesto přišlo o život dalších 79 lidí.

Nejméně 36 stoupenců Muslimského bratrstva pak přišlo o život, když se pokusili o útěk z policejního konvoje, který je vezl do vězení. V konvoji bylo převáženo na 600 zatčených.

Hasim Bibláví, prozatímní egyptský premiér:

„Jsme na cestě k nové ústavě, parlamentním volbám a novému prezidentovi. Stavíme zemi na právních základech. A pro násilné, teroristické skupiny není v Egyptě místo.“

Jak informovala americká CNN, bývalý egyptský viceprezident Muhammad Baradej zemi opustil. Odcestoval do Rakouska ihned poté, co vláda přijala jeho demisi. Tu bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) podepsal po středečním krveprolití v egyptských ulicích. Uvedl tehdy, že nesouhlasí s rozhodnutími vlády a že „nechce být spoluzodpovědný za prolití byť jen jediné kapky krve“.

Obě strany konfliktu se k zahraničním médiím staví nepřátelsky. Novináři to poznají například na lidových kontrolních bodech v ulicích, kde obyvatelé čtvrtí především kontrolují, ke které straně kolemjdoucí patří.

Prozatímní prezident Adlí Mansúr potom média kritizoval, že podle něj sice informují o krvavém potlačení protestů, ale nikoli o krutostech militantních islamistů. Poukázal přitom na jejich útok na policejní stanici na káhirském předměstí Kardása. Útočníci tam údajně pozabíjeli policisty a zhanobili jejich mrtvoly.

Egyptské ministerstvo zahraničí rovněž zveřejnilo videozáznam, na kterém je vidět, jak ozbrojení protestující střílí po vojácích. Příznivci svrženého prezidenta Mursího se ale brání s tím, že jde jen o izolované případy lidí, kteří se infiltrovali mezi poklidné demonstranty.

V Egyptě podle Asociace cestovních kanceláří stále zůstávají necelé 3 000 Čechů. Poslední z nich se domů vrátí v pondělí 26. srpna, podle cestovních kanceláří zájem o předčasný odjezd nemají a chtějí dokončit pobyt v řádném termínu. CK musely zkrátit pobyt jen asi deseti procentům turistů. Většina z 2 000 lidí, kteří měli o tomto víkendu do egyptských letovisek odletět, si již vybrala jinou destinaci nebo termín.

Česká diplomacie nadále varuje před cestami do Egypta. Pro ty, kteří už v Egyptě jsou, platí doporučení neopouštět letoviska a areály hotelů.

Kvůli násilí v Egyptě, které si od středy vyžádalo více než 750 životů, budou o dalších vztazích s touto zemí jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie. Její prezident Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso již vyzvali všechny strany, aby projevily zdrženlivost a zabránily další eskalaci násilí v Egyptě. Brusel bude podle nich dál podporovat snahy o ukončení násilností a obnovení politického dialogu v severoafrické zemi.