Zkušební zemětřesení naznačilo, co hrozí San Franciscu

San Francisco – Demolice třináctipatrové budovy u San Francisca v severní Kalifornii posloužila vědcům k výzkumu zemětřesení. Demolice totiž způsobily slabé zemětřesení v bezprostřední blízkosti nebezpečného seismického zlomu, bylo proto možné sledovat, jakým způsobem se otřesy z místa šíří po nedalekém městě.

K zemi padla stavba v univerzitním kampusu v kopci nad zátokou u San Francisca, její hmotu tvořilo 12,5 tisíce tun betonu a oceli. Vědci její demolici bedlivě pozorovali, hlavně je však zajímalo, co na to „řekne“ Haywardský seismický zlom vzdálený 600 metrů. „Využíváme toho, že odstřel vyvolá výrazné seismické signály. Doufáme, že je zachytíme napříč celou zátokou,“ poznamenal geolog Rufus Catchings.

Kolem bourané budovy rozmístili výzkumníci 600 monitorovacích zařízení v soustředných kruzích kolem stržené budovy. Zaznamenávali tak vibrace zemského povrchu o síle asi dvou stupňů Richterovy stupnice. „Budeme zkoumat šíření otřesů po okolí. To nám umožní zjistit, která místa mají větší náchylnost se rozechvět,“ popsal Rufus Catchings.

Sebraná data teď projdou důkladnou analýzou. Možná by tak mohla významně pomoci při ochraně San Francisca před velkým zemětřesením. To může přijít velmi brzy. Dosud nejsilnější otřes zasáhl město v roce 1868. Podle geologů se takové zemětřesení opakuje jednou zhruba za 140 let. Výzkum zemětřesné aktivity je tak pro kalifornské vědce velmi aktuální.

Demolice vyvolala v San Franciscu zkušební zemětřesení (zdroj: ČT24)