SPD nahání voliče, přímo pod Braniborskou bránou

Berlín - V zápalu předvolebního boje slaví německá sociální demokracie 150. narozeniny. Proto pět týdnů před volbami uspořádala statisícovou party v centru Berlína. Její hlavní hvězda, vyzyvatel Angely Merkelové Peer Steinbrück, ale zatím na kancléřku výrazně ztrácí.

Obří párty s Nenou nebo Sashou přímo pod Braniborskou bránou tak měla nejen oslavit výročí Sociální demokracie, ale především rozjet drhnoucí Steinbrückovu kampaň. „Chci se stát kancléřem, protože současná vláda Německo oslabuje,“ prohlašuje kandidát na kancléře z SPD. 

Jenže voliči jsou zatím proti. Konkurenční křesťanští demokraté vedou v průzkumech o 16 procent. A pokud by si Němci vybírali kancléře přímo, Steinbrück by oproti Angele Merkelové neměl ani polovinu příznivců. Podle politoložky Andrey Römmeleové SPD zatím ještě nenašla hlavní volební téma. 

Merkelová v centru zájmu

Možná je to také tím, že si politická šachistka Merkelová tradiční agendu opozice vypůjčila pro sebe. Také ona slibuje zavést minimální mzdu, bojuje za zelenou energii a místa ve školkách. A za své téma nemůže Steinbrück vydávat ani záchranu eura. „SPD zastává v otázkách evropské hospodářské politiky a finanční krize podobné postoje jako CDU/CSU,“ dodává Römmeleová. 

Bývalého ministra financí navíc doprovází smůla . Hned po ohlášení kandidatury Němce pobouřilo odhalení, že si Steinbrück coby poslanec přivydělal v dozorčích radách a přednáškami v přepočtu přes 32 milionů korun. Mimo to svým komentářem italských voleb zase popudil Řím, když za jejich vítěze označil dva klauny. 

Oslavy narozenin SPD (zdroj: ČT24)

Teď se navíc spekuluje o jeho kontaktech se Stasi. Steinbrück ale doufá v zázračný finiš, který v roce 2002 zachránil jeho stranického kolegu Gerharda Schrödera. Navíc mladí sociální demokraté se rozhodli dostat Němcům až na kůži a po americkém stylu obrážejí domácnosti. Až příliš často se ale setkávají s neúspěchem a slyší od potenciálních voličů ne. Hlavním favoritem voleb, které se konají 22. září, však i nadále zůstává koalice CDU/CSU.

Vydáno pod