Al-Káida údajně chystá útoky na evropské železnice

Berlín - Teroristická síť al-Káida údajně plánuje útoky na evropské rychlovlaky, informoval německý deník Bild. Německé bezpečnostní orgány jsou údajně kvůli této hrozbě již několik týdnů v pohotovosti, varovala je údajně americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA), která je momentálně pod celosvětovou palbou kritiky kvůli kauze Prism. Německé ministerstvo vnitra ale žádné informace o zhoršení bezpečnostní situace v zemi nemá. Bezpečnostní opatření kvůli možné hrozbě teroristického útoku na vlaky zpřísnila i česká železnice, která varování dostala minulý týden.

Podle Bildu se hrozba útoků týká zejména rychlovlaků: v úvahu přichází třeba sabotáže kolejí a elektrického vedení, ale také výbušniny na vysokorychlostních trasách, v tunelech nebo přímo ve vlacích.

Informace německého deníku hovoří o tom, že NSA před několika týdny odposlechla telefonickou komunikaci mezi vysoce postavenými členy al-Káidy. Jejím hlavním tématem byly právě útoky na evropské železnice. Německé úřady kvůli hrozbě zvýšily bezpečnost na trasách, jimiž projíždějí rychlíky ICE, a také na nádražích, a to řadou „diskrétních opatření“. Podle Bildu je například nasazeno větší množství policejních hlídek v civilu. Podle bezpečnostních zdrojů, na něž se odvolává agentura DPA, ale německá policie neposílila na železnici bezpečnostní opatření, protože jsou už beztak přísná.

Podle německého ministerstva vnitra se bezpečnostní situace nezměnila. Mluvčí připustil, že varovné informace od zpravodajských služeb přicházejí opakovaně. Úřady se jimi zabývají, ale nekomentují je. Rakouské ministerstvo vnitra v této souvislosti uvedlo, že „aktuálně není důvod k obavám“.

Česká železnice dnes zpřísnila bezpečnostní opatření kvůli možné hrozbě teroristického útoku na železniční dopravu v Evropě. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ale jejich konkrétní podobu opatření neupřesnila s tím, že po jejich zveřejnění by přestala být účinná. Varování týkající se možných útoků dostala SŽDC před několika dny od bezpečnostních složek. Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) ale Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí.