Situace v Egyptě se uklidňuje. Mursí se z vazby ale hned tak nedostane

Káhira – Nejméně 25 egyptských policistů ráno zahynulo při útoku na policejní vozy na Sinaji. Noc na dnešek přitom byla v Egyptě mnohem klidnější než ty předchozí. Přestože do ulic Káhiry navzdory zákazu vycházení vyšly skupinky stoupenců Muslimského bratrstva, vše se obešlo bez krveprolití. Několik lidí, kteří nesli transparenty se sesazeným prezidentem Muhammadem Mursím, bylo zatčeno. Mursí dál zůstává ve vazbě.

V rámci vyšetřování nové kauzy dnes nařídil egyptský státní prokurátor patnáctidenní vazbu exprezidenta Mursího. V té jde o prošetření obvinění Mursího z údajné účasti na „násilných aktech“ z prosince 2012. Podle ní se nová kauza proti Mursímu týká potlačení protestů, které se konaly před prezidentským palácem. Minulý čtvrtek prodloužily egyptské justiční orgány Mursího vazbu v jiném případu o 30 dnů.

Mursího, který vzešel z řad islamistického Muslimského bratrstva, odstavila po roce jeho působení v prezidentském úřadu 3. července armáda. Exprezident je zadržován na utajeném místě pro obvinění z vražd a ze špionáže. Mursího rodina označuje postup armády za únos. Exprezidentovi stoupenci z řad bratrstva hovoří o puči a vytrvale se domáhají návratu Mursího do úřadu.

Stoupenci Muslimského bratrstva zrušili některé ze svých plánovaných akcí - mimo jiné třeba pochod k budově Ústavního soudu. Podle analytiků to ale neznamená, že armáda dostává situaci v ulicích pod kontrolu. Muslimské bratrstvo totiž podle svých vyjádření plánuje další demonstrace.

Při střetech s armádou a policií zemřelo od minulého týdne na 1 000 lidí. Jen během pátku bylo zatčeno přes 1 100 lidí, na 250 jich vyšetřuje prokuratura kvůli vraždě, pokusu o ni nebo terorismu. Obavy o svoji bezpečnost mají také zahraniční novináři. Šéf tamní diplomacie Nabíl Fahmí jejich práci ale zkritizoval. Podle něho o obou stranách konfliktu informují nepřesně a zaujatě. „Je tu rozdíl mezi oběťmi, které zemřou omylem, oběťmi, které zemřou jako součást boje, a oběťmi, které jsou výsledkem promyšleného použití násilí proti civilistům,“ prohlásil.

Šéf egyptské armády Abdal Fatah Sisí v neděli islamistům vzkázal, že v zemi je místo pro všechny. Naznačil jim, že se mohou podílet na politickém směřování země. Současně ale řekl, že vojáci nebudou nečinně přihlížet násilí.

Při útoku na dvě policejní dodávky na severu Sinajského poloostrova nedaleko pásma Gazy dnes zahynulo 25 egyptských policistů a dva byli zraněni. Policisté byli v civilu a jeli do svých ubytoven v Rafáhu. Agentury dávají incident do souvislosti s nedělním policejním zásahem proti vzbouřeným trestancům. Muslimské bratrstvo útok odsoudilo s tím, že jakékoli napojení na ozbrojené radikály odmítá. Podle vlády ale příznivci hnutí pokračují v násilnostech - zapálili na 40 křesťanských kostelů.

V neděli při pokusu o útěk z policejního konvoje zemřelo nejméně 36 stoupenců konzervativního Muslimského bratrstva. Konvoj vezl do káhirského vězení 600 zatčených, když jej přepadli ozbrojenci náležející údajně také k Muslimskému bratrstvu. Dostali se do přestřelky se strážci, kteří proti nim použili i slzný plyn. Tím se udusili lidé uzavření v policejních dodávkách.

Na podporu egyptských islamistů v marocké metropoli Rabatu demonstrovalo na 10 tisíc lidí. Národní manifestaci svolala především zakázaná, ale tolerovaná organizace umírněných muslimů Spravedlnost a dobročinnost.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil ministrům i mluvčím úřadů, aby se veřejně nevyjadřovali k situaci v sousedním Egyptě a vyvarovali se kritiky americké politiky vůči Egyptu. Deník The Jerusalem Post napsal, že nyní je zapotřebí podpořit egyptskou armádu a umožnit jí obnovit normální chod státu. „Teď není na pořadu demokracie, ale funkční stát. Teprve až bude Egypt zpět na cestě, pak se bavme o obnově demokratického procesu v Egyptě,“ citoval list nejmenovaného představitele. Podle něj je nyní schopná vyvést Egypt z chaosu pouze armáda. „Bude-li tento hráč vyřazen, pak se Egypt vydá cestou Sýrie, Tuniska a Libye,“ dodal tento zdroj.

Ministři zahraničí EU budou o Egyptu jednat ve středu

Ministři zahraničí Evropské unie mají hovořit o egyptské krizi ve středu v Bruselu. Očekává se, že odsoudí násilí v Egyptě a rozhodnou o zvýšení ekonomického tlaku na tamní vládu. Na mimořádné schůzce by se mohli dohodnout například na zmrazení finanční pomoci EU i na pozastavení dodávek zbraní z unijních zemí. Unie loni Egyptu přislíbila pomoc ve výši pěti miliard eur (téměř 130 miliard korun). Už nyní ale pomoc do Egypta zjevně neplyne. Podle DPA buď Egypt neplní příslušné podmínky, nebo o pomoc nepožádal.