Drama rukojmích v Ingolstadtu skončilo, útočník byl zneškodněn

Ingolstadt – Policie osvobodila v bavorském Ingolstadtu dvě rukojmí, která držel na radnici ozbrojený útočník. Pachatel byl během zákroku zraněn, ale je naživu. Stará radnice byla kvůli incidentu vyklizena. Útočník původně unesl tři rukojmí, odpoledne propustil místostarostu Seppa Misslbecka. V Ingolstadtu se měl dnes konat předvolební mítink za účasti kancléřky Angely Merkelové, kvůli incidentu byl ale zrušen. Nedošlo ani na následnou předvolební akci v Řezně.

V případě pachatele se údajně jedná o 24letého bezdomovce a stalkera, který již delší dobu pronásleduje jednu 25letou radniční úřednici. V červnu jej za to soud potrestal podmínečným odnětím svobody na 20 měsíců, muž se také léčil na psychiatrické klinice.

Pachatel ozbrojen pistolí přišel do staré radnice kolem deváté hodiny ráno a s rukojmími se uvnitř zabarikádoval. Policie byla s mužem průběžně v kontaktu, kromě žádosti o jídlo a o léky jí ale pachatel nesdělil žádné konkrétní požadavky. Na místě bylo přes 200 policistů, mezi nimi i příslušníci speciálních jednotek. Zda to byl jejich zásah, který mnohahodinové drama ukončil, ale policie zatím nesdělila.

Starosta města Alfred Lehmann: "Termín stalker je podle mě trochu zlehčující, protože on má Sa svědomí celý seznam skutků, které dalece překračují to, co se označuje jako stalking." Mezi tyto skutky podle něj patří ublížení na těle a vyhrožování.

Většina městské správy sice od roku 1960 sídlí v budově nové radnice, stará radnice nicméně zůstává nadále sídlem starosty Alfreda Lehmanna a místostarostů a turistické informační kanceláře.

V Ingolstadtu se měl odpoledne konat předvolební mítink za účasti kancléřky Angely Merkelové a bavorského ministerského předsedy Horsta Seehofera, kvůli incidentu byl ale zrušen. Spojitost mezi mítinkem a zadržováním rukojmích ale policie nevidí.

V Bavorsku se za necelý měsíc konají ostře sledované zemské volby, v nichž vládní Křesťanskosociální unie (CSU), sesterská strana křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Merkelové, usiluje o získání absolutní většiny křesel v mnichovském parlamentu. O týden později se pak uskuteční celoněmecké volby, jejichž hlavním favoritem je konzervativní unie CDU/CSU.

Sociálnědemokratický volební vyzyvatel Merkelové čelí podezření z kontaktů s východoněmeckou tajnou policií

Východoněmecká komunistická tajná policie Stasi vedla podle nedělníku Welt am Sonntag řadu let jako možného kandidáta na spolupráci nynějšího sociálnědemokratického vyzyvatele kancléřky Angely Merkelové v zářijových parlamentních volbách Peera Steinbrücka. Ten však jakýkoli kontakt se státní bezpečností popřel a slíbil na internetu během několika dnů zveřejnit všechny záznamy, které na něj Stasi vedla.

Východoněmecká tajná policie evidovala současného předáka sociální demokracie (SPD) v letech 1980 až 1989 jako takzvaného „předběžného neoficiálního spolupracovníka“. Stasi tak označovala osoby, které se z různých důvodů jevily jako cenný zdroj informací a počítalo se s jejich oslovením. Podle Weltu je pozoruhodné, že Stasi vedla Steinbrücka jako potenciálního spolupracovníka devět let. Běžně byli takoví lidé po neúspěšném naverbování vyřazováni ze seznamu po devíti měsících. Nedělník současně zdůraznil, že nenašel žádný doklad o tom, že by volební rival Merkelové jakkoli se Stasi spolupracoval.

Tajná služba Německé demokratické republiky měla tisíce informátorů i v bývalém západním Německu. Tam Steinbrück v 80. letech působil jako politický referent na řadě ministerstev na zemské i státní úrovni a v aparátu poslanecké frakce SPD.

Peer Steinbrück a Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber