Košická zeď oddělující Romy musí k zemi, rozhodla EU

Brusel – Evropská komise vyzvala k „bezodkladnému“ stržení betonové zdi, která v Košicích odděluje Romy od ostatních obyvatel. Podle komisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Andruly Vassiliuové se zeď neslučuje s hodnotami, na nichž je vybudována Evropská unie.

Podle komisařky způsobuje zeď segregaci části populace. Navíc je v rozporu s duchem titulu Evropského hlavního města kultury„, který Košice pro letošní rok obdržely.“Pevně věřím, že stavba fyzických překážek se rozchází s hodnotami, na nichž je založena naše Evropská unie, zejména s respektem k lidské důstojnosti a k lidským právům, včetně práv osob náležejících k menšinám,„ napsala komisařka v dopise košickému primátorovi Richardu Rašimu. “Úřady v Košicích musejí strhnout tuto zeď bezodkladně," dodala Vassiliuová.

Primátor Rašim připustil, že zeď byla postavena „nelegálně“ a je dílem bývalého starosty městské části Košice-Západ, v níž byla postavena. Odděluje košické sídliště Západ od romských ghett ve čtvrtích Luník VIII a Luník IX.

„I když zeď odděluje hlavně Romy žijící v těchto čtvrtích od většinového obyvatelstva, radnice vždycky tvrdila, že jde jen o oplocené parkoviště, kterým vyšla vstříc obyvatelům sousedního sídliště Košice-Západ. Ti si totiž stěžovali na špatné hygienické podmínky a podezírali obyvatele vedlejšího sídliště z krádeží,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku David Miřejovský.

Raši uvedl, že sám byl zdí nepříjemně překvapen. Dověděl se o ní prý až po jejím červnovém postavení. Slíbil ale, že budou podniknuty příslušné zákonné kroky proti dané městské části.

Server romovia.sme.sk uvedl, že košická protiromská zeď je osmou takovouto stavbou postavenou od roku 2009 v kraji a čtrnáctou v celé zemi.

Podle sčítání lidu z roku 2011 žije na Slovensku zhruba 5,4 milionu obyvatel a z toho na 106 000 Romů. Etnolog ze Slovenské akademie věd Arne Mann ale tvrdí, že na Slovensku žije odhadem 350 000 Romů.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod