Prokuratura chce pro Manninga nejméně 60 let vězení

Fort Meade (USA) - Americká vojenská prokuratura požaduje trest nejméně 60 let vězení pro vojáka Bradleyho Manninga, který poskytl serveru WikiLeaks kolem 700 000 tajných dokumentů. Rovněž chce, aby obžalovaný zaplatil pokutu 100 000 dolarů (1,9 milionu korun). Manning se už u soudu za své činy omluvil. Je mu prý líto, že poškodily Spojené státy. Soud by mohl vynést verdikt už v úterý.

Manning u soudu řekl, že si byl vědom toho, co dělá. V té době si prý ale nemyslel, že předáním informací serveru WikiLeaks způsobí nějaké škody.

Prokurátor Joe Morrow vyzval soudkyni Denise Lindovou, aby tím poslala „jasný vzkaz každému vojákovi, který by uvažoval o krádeži utajovaných informací“, a chtěl by tak zopakovat Manningův čin.

Vojenský soud pětadvacetiletého Manninga shledal vinným z poskytnutí 700 000 utajovaných dokumentů ministerstva zahraničí a Pentagonu. Stále mu hrozí až 90 let vězení. Nejzávažnějšímu obvinění, kterým bylo napomáhání nepříteli, Manning ale unikl, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Za motiv svého činu Manning v první fázi procesu označil snahu ukázat na „americké válečné zločiny a nečestnou diplomacii“. Podle obhajoby ale prý operoval výhradně s dokumenty, které americké vojáky nemohly přímo ohrozit.

Manning umožnil WikiLeaks zveřejnit celkem 470 000 bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a mnoho dalších citlivých dokumentů. Serveru WikiLeaks je poskytl v době, kdy sloužil v misi v Iráku jako zpravodajský analytik. Většina materiálů se pak objevila na internetu a kontroverzní zakladatel WikiLeaks Julian Assange se díky tomu stal světově známým.

Manning se možná dozví výši trestu (zdroj: ČT24)