V Egyptě zadrželi vůdce Muslimského bratrstva

Káhira - Muhammad Badí, vůdce Muslimského bratrstva, byl zadržen egyptskými bezpečnostními silami. Hlavní představitel organizace, která protestuje proti červencovému svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, bude souzen za údajný podíl na červencové smrti osmi demonstrantů. Bratrstvo později jmenovalo svým dočasným vůdcem Mahmúda Izzata. USA kritizovaly zatčení Badího jako krok, který neodpovídá zásadám respektování lidských práv. Bílý dům ale zároveň popřel zprávy o údajném zastavení americké pomoci Egyptu.

Vůdce Muslimského bratrstva byl zadržen v káhirské čtvrti Nasr, která byla centrem protestů bratrstva v minulých týdnech. Sedmdesátiletého Badího čeká soud kvůli obviněním ze spiknutí ohledně červnové smrti osmi demonstrantů před káhirským sídlem bratrstva. Badí byl zatčen několik dní po smrti svého syna, osmatřicetiletého Ammara Badího, jenž byl zastřelen během protestů na káhirském Ramsesově náměstí.

Badí byl převezen do věznice Tora, kde jsou zadržováni další členové bratrstva i bývalý prezident Husní Mubarak. Egyptský soud ve středu rozhodne o petici požadující exprezidentovo propuštění z vazby. Proces s Badím a dalšími členy vedení bratrstva má začít 25. srpna. 

Duchovní vůdce islamistického Muslimského bratrstva je posledním velkým úlovkem egyptské armády. Od sesazení prezidenta Mursího se až na jedno vystoupení skrýval. Police ale měla informace kde. Zátah na byt na severu Káhiry byl proto úspěšný.

„Jde o nejnovější akci (prozatímní egyptské) vlády, která neodpovídá jejímu závazku vést komplexní politický proces. Je to akce odporující ideji justičního systému nezávislého na politice,“ řekl novinářům v Bílém domě jeho mluvčí Josh Earnest. Zároveň popřel pravdivost zpráv objevujících se v médiích, podle nichž USA zastavily pomoc Egyptu. Vláda prezidenta Baracka Obamy stále ještě prověřuje různé možnosti, zdůraznil Earnest.

Hlasy lidí z ulice:

„Díky bohu, že Badího zadrželi. Vláda by takto měla postupovat vůči všem jemu podobným z Muslimského bratrstva. “

„Zadržení Badího je skvělá zpráva. Jsem tak šťastná. Je to ohavný člověk, nepřítel. Žádná slova ho nedokážou popsat. Nevím, co víc říct. Děkuji policii, armádě i generálu Sisímu.“

Při střetech mezi vládními silami a příznivci svrženého prezidenta Mursího zemřelo v Egyptě od minulé středy na 900 lidí. Ode dneška země drží třídenní státní smutek. Mursího, který vzešel z řad islamistického Muslimského bratrstva, odstavila po roce jeho působení v prezidentském úřadu 3. července armáda. Exprezident je zadržován na utajeném místě pro obvinění z vražd a ze špionáže. 

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tento týden uvedl, že Mursí by měl absolvovat transparentní soudní proces, nebo by měl být propuštěn. Vyzval rovněž k rozšíření politického prostoru pro Muslimské bratrstvo, který je nyní podle něj „velmi omezený“, a k důkladnému vyšetření smrti 37 příznivců Muslimského bratrstva převážených v Egyptě do vězení.

Podle vládních představitelů se převážení příznivci Muslimského bratrstva v neděli udusili slzným plynem při pokusu o útěk. Muslimské bratrstvo však tvrdí, že tito muži byli zavražděni. „Generální tajemník vyzývá ke komplexnímu vyšetřování, které by odhalilo fakta týkající se tohoto incidentu,“ uvedl tiskový úřad OSN.

Bratrstvo nepřestává pořádat protesty. Měly se konat i v noci na dnešek, ale ve srovnání s akcemi z minulého týdne se podle místních médií sešlo málo lidí.

Bezpečnostní síly zabily místního novináře

Egyptské bezpečnostní síly v pondělí zabily šéfa regionální pobočky egyptského listu Al-Ahrám v provinci Baháríja poté, co zahájily střelbu na jeho auto. Domnívaly se, že chce uniknout ze stanoviště pro kontrolu dodržování zákazu nočního vycházení. Novinář jel v automobilu se svým kolegou z listu Al-Gumhúríja, který vyvázl bez zranění. Novináři mají ze zákazu nočního vycházení výjimku. Automobil podle armády vzbudil podezření, protože jel v době zákazu nočního vycházení vysokou rychlostí a nereagoval na výzvy k zastavení, ani na výstražné výstřely do vzduchu.

Kvůli špatné bezpečnostní situaci z Egypta dál odjíždějí turisté, včetně Čechů. Třeba Exim Tours návrat svých klientů ze země urychluje a snaží se je dostat do Česka do čtvrtka. Cestovní kancelář se totiž bojí, že se situace v Egyptě vyostří při pátečních modlitbách.

Za svržením Mursího stojí Izrael, tvrdí turecký premiér

Podle tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana stojí za svržením prezidenta Mursího Izrael. Erdogan má prý i důkaz, jímž má být údajné setkání izraelského ministra spravedlnosti s nejmenovaným francouzským židovským intelektuálem z roku 2011 ve Francii. Zmíněný intelektuál podle tureckého premiéra tehdy konstatoval, že Muslimské bratrstvo - z něhož vzešel i Mursí - nebude u moci, i kdyby mělo vyhrát volby.

Erdogan Mursího podporoval jako příklad demokraticky zvoleného islámského vůdce. Zároveň je jedním z nejhlasitějších kritiků převratu, jenž Mursího zbavil moci.