Shodit kila hip-hopem? Michelle bojuje proti obezitě hudebním albem

Washington – První dáma Spojených států se rozhodla pokračovat ve svém boji proti dětské obezitě originální cestou. Vydala hiphopové album, na němž apeluje za zdravější životní styl a pohyb. Zpěv Michelle Obamové sice na desce s příhodným názvem Songs for a Healthier America slyšet není, nicméně pod její taktovkou zde přispělo svými hudebními kreacemi několik afroamerických umělců, kteří si stejně jako první dáma uvědomují rizika spojená s obezitou a špatnými stravovacími návyky u dětí.

„Máme rádi zeleninu“, „Jsi to, co jíš,“ „Vstaň“. Právě takové názvy zdobí hiphopové album s devatenácti písněmi bojujícími proti dětské obezitě. Obamová se zde spokojila pouze s ústním apelem, hudbu si vzala na starost třeba zpěvačka Jordin Spark nebo populární raper Doug E.Fresh, který je o pozitivním vlivu hip-hopu na mladou generaci pevně přesvědčen. „Hip-hop je v současnosti nejlepším nástrojem, jak vzdělávat děti,“ domnívá se.

Obezita u dětí
Zdroj: ČT24

Obezita přitom nejvíce ohrožuje právě děti Afroameričanů a Hispánců. Až čtyřiceti procentům z nich hrozí vysoký tlak, astma nebo srdeční problémy, a to zejména kvůli špatným stravovacím návykům. I přes reptání některých studentů se Michelle Obamové podařilo do školních jídelen dostat více ovoce a zeleniny a její boj neutuchá. „Za léčení problémů spojených s obezitou utrácíme každoročně miliardy dolarů, takhle prostě dál pokračovat nemůžeme,“ zdůrazňuje. V loňském roce zorganizovala celonárodní kampaň „Pohni se“, v níž pomohla první dámě rozhýbat oplácané školáky třeba zpěvačka Beyoncé.

Míra obezity ve Spojených státech se za posledních dvacet let mezi dospělými Američany zdvojnásobila a u dětí během jedné generace dokonce ztrojnásobila. Podle některých studií bude v roce 2030 v každém z 50 amerických států nejméně 44 procent občanů trpět obezitou, ve 13 státech pak více než 60 procent obyvatel. Nejhůře by na tom mělo být Mississippi se 66,7 procenta obézních, nejlépe naopak Colorado se 44,8 procenta.

Michelle Obamová bojuje proti obezitě hiphopovým albem (zdroj: ČT24)