Na Lomnický štít bez jisticích řetězů - ukradli je

Bratislava – Ve slovenských sběrných surovinách se asi brzy objeví jisticí železné řetězy, které někdo ukradl ze skalnatého úseku pod vrcholem Lomnického štítu. Druhá nejvyšší hora Vysokých Tater je tak nyní pro horolezce a vysokohorské turisty rizikovější než v minulosti, protože dvojité řetězy chybějí na úseku dlouhém 25 metrů, píše deník Sme.

V minulosti již dvakrát jisticí řetězy ve Vysokých Tatrách zmizely - z nejvyšší hory Gerlachovského štítu a ze Zmrzlé doliny. Krádeže nikdy nebyly objasněny.

Někteří turisté obviňují z krádeže řetězů horské vůdce, kteří se prý snaží ztížit ilegální výstupy. Turisté, kteří chtějí vystoupit na vrchol, musí totiž zdolávat Lomnický štít pouze v doprovodu vůdce. Řada lidí však navzdory zákazu leze na tuto relativně přístupnou horu na vlastní pěst, což vůdce připravuje o klienty. Horští vůdci však jakoukoliv vinu popírají.

Řetězy jistily nejběžnější trasu, kterou na vrchol vystupují desítky zkušených horolezců i vysokohorských turistů doprovázených průvodci. Trasa slouží také zaměstnancům restaurace a astronomické observatoře na vrcholu štítu v případě, že nefunguje lanovka nebo je kvůli počasí nutná jejich evakuace. Na zmizení důležitých pomůcek pro výstup a sestup z hory vysoké 2633 metrů upozornily slovenské turistické kluby.