Proč chtějí egyptští liberálové ohrozit mír s Izraelem?

Káhira - Liberální protiislámské hnutí Tamarrud, které na počátku července pomáhalo svrhnout egyptského prezidenta Mursího, začalo minulou sobotu sbírat podpisy pod petici požadující zastavení americké finanční a vojenské pomoci Egyptu a zrušení egyptsko-izraelské mírové dohody z Camp Davidu. Je přitom překvapivé, že tato iniciativa přichází právě od tzv. facebookové generace, od moderních mladíků v džínách Diesel, kteří mají v ostatních ohledech k Západu velmi blízko.

Tamarrud (v arabštině Vzpoura) bývá označován za jednoho z původců Mursího pádu. Jeho členům se podařilo nashromáždit více než 22 milionů podpisů, tedy asi čtvrtinu egyptské populace, pod petici požadující odstranění jimi nenáviděného islamistického vůdce a konání předčasných prezidentských voleb. Nyní se zastánci liberálních a prozápadních názorů připojili k hlasům mnoha dalších odpůrců Muslimského bratrstva, kterým se nelíbí údajné „neakceptovatelné“ zásahy Spojených států do egyptských záležitostí.

Sekulární a liberální aktivisté tak reagovali na kroky Baracka Obamy, jenž se poté, co egyptské ozbrojené složky minulý týden násilně vyklidily tábor Mursího příznivců v centru Káhiry a nechaly po sobě stovky mrtvých, rozhodl zrušit plánované společné americko-egyptské vojenské cvičení s názvem Bright Star, které se mělo konat v září. „Naše tradiční spolupráce nemůže dál pokračovat jako obvykle, když jsou v ulicích zabíjeni civilisté a jsou jim upírána jejich práva,“ prohlásil americký prezident.

Tamarrud současné egyptské vedení – přechodnou vládu, která je fakticky řízena generálem Abdulem Fatahem Sisím – vyzval, aby uspořádalo referendum. Jeho tématem by kromě zastavení přílivu amerických dolarů a anulování mírové dohody s Izraelem mělo být i přeformulování všech bezpečnostních smluv Egypta tak, aby „mohly být chráněny jeho hranice“. Mluvčí Tamarrudu Mai Wahba zároveň prohlásila, že účelem celé akce je obnovení národní suverenity poté, „co byla na mnoho let zničena“.

Zástupci hnutí Tamarrud a prozatímní prezident Adlí Mansúr
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Protestní hnutí je totiž přesvědčeno, že mírová smlouva s židovským státem, kterou pod americkou záštitou v roce 1979 podepsali egyptský prezident Anvar Sadat a izraelský premiér Menachem Begin, brání egyptské armádě vyslat do oblasti více vojáků, aby zde bojovali s terorismem. Stejným způsobem prý Egyptu škodí i samotný Izrael a ostatní mezinárodní mírové jednotky na Sinaji.

Podle egyptského novináře působícího v Káhiře Muhammada Mansúra ovšem tato iniciativa za referendum, která prostřednictvím on-line petice nasbírala více než 300 tisíc virtuálních podpisů, zatím výraznější zájem nevyvolala. Většinu Egypťanů podle něj v současné době spíš zajímá rostoucí násilí v zemi. „Pokud zde jsou nějaké žádosti po přerušení míru s Izraelem, nemají žádnou skutečnou strategickou či veřejnou váhu. Mírová dohoda slouží ve prospěch obou zemí,“ sdělil portálu ČT24 Mansúr.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/ZUMA/Nameer Galal

Opačný postoj Muslimského bratrstva, které vyjádřilo zachování míru s Izraelem podporu, Mansúr chápe jako pokus islamistické skupiny o získání mezinárodních sympatií. „Bratři mají ve své ideologii touhu po revizi dohody s Izraelem hluboce zakořeněnou. Nyní prostě jen chtějí získat co nejvíce aktivní podpory pro své zájmy,“ zdůraznil liberálně smýšlející novinář.

Jeruzalém stojí za generály

Pro USA i Izrael funguje mír s Egyptem, po němž Jeruzalém a Káhira vzájemně diplomaticky uznaly existenci druhé strany, jako jeden z pilířů řešení složité situace na Blízkém východě. Egypt byl vždy cenným spojencem Izraele v jeho vztazích k Arabům, působil často jako prostředník při vyjednávání s Palestinci.

I proto izraelští činitelé aktivity vlivného egyptského hnutí odmítají šířeji komentovat. „Náš zájem je zaměřen na Sinajský poloostrov, kde se pohybují příslušníci globálního džihádu. Co se děje v Egyptě, je znepokojující, ale zároveň jeho vnitřní záležitostí,“ uvedl agentuře AP nejmenovaný vládní zdroj z Jeruzaléma.

Egyptsko-izraelská hranice na Sinajském polostrově
Zdroj: ČTK/News Pictures/Abed Rahim Khatib

Jelikož Izrael nechce nijak ohrozit spolupráci se svým strategickým bezpečnostním partnerem, opatrná slova volí i vzhledem k obecnému zmatku v Egyptě. Jedno je přesto evidentní: za egyptskými generály sousední stát stojí. Podle nejmenovaného zdroje z izraelských vládních kruhů, který citoval deník Jerusalem Post, je schopna vyvést Egypt z chaosu pouze tamní armáda. „Bude-li tento hráč vyřazen, pak se Egypt vydá cestou Sýrie, Tuniska a Libye,“ zdůraznil tento zdroj. Opíral se o přesvědčení velké části Egypťanů, kteří prohlašují, že i přes smrt stovek lidí minulou středu mohou jedině vojáci zabránit tomu, aby se země zřítila do propasti chaosu a dalšího násilí.

Obamo, jděte do pekla

Jedním z důsledků izraelsko-egyptské mírové smlouvy je také každoroční finanční pomoc v objemu asi 1,3 miliardy dolarů ze strany Spojených států. Právě po utlumení této pomoci v souvislosti s krveprolitím volá mnoho lidí ve Washingtonu. Republikánský senátor John McCain obvinil Obamovu vládu z „kolosálního selhání“. „Neseme hodně spoluviny na tom krveprolití,“ míní tento zahraničněpolitický expert s tím, že americký prezident reagoval na postup egyptské armády v posledních týdnech příliš mírně.

Ostré odsudky si ale americká diplomacie vysloužila i od zástupců Tamarrudu. „Neučte nás, jak se máme vypořádat s terorismem Muslimského bratrstva,“ prohlásil na Obamovu adresu v rozhovoru s agenturou Reuters předák hnutí Mahmúd Badr a dodal: „Prezidente Obamo, proč nejdete s vaší malou a bezvýznamnou pomocí do pekla?“

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Tamarrud: Armáda nás vede správným směrem

Vůdce revolučního hnutí Badr rovněž vyjádřil podporu armádě v jejich středečním postupu proti Mursího příznivcům. Počet obětí je podle něj nezbytnou cenou zaplacenou za záchranu národa před bratrstvem. „Nevidím, že by armáda dělala něco špatného, nevměšuje se do politiky, jsem toho svědkem. Myslím, že se chovají správně a vedou nás tam, kam chceme,“ prohlásil.

Badrova slova o terorismu Muslimského bratrstva jsou přitom zcela v souladu s novým diskurzem, který v posledních dnech využívá egyptská generalita. I ta začala přívržence Muslimského bratrstva nově označovat za teroristy. Takovou nálepku Muslimské bratrstvo naposledy dostávalo za vlády Husního Mubaraka, který tím obhajoval svůj tvrdý postup vůči sunnitské organizaci. Za dvacet let vlády někdejší diktátor Mubarak dal za ilegální politickou činnost mnoho desítek členů bratrstva zatknout.

Zpátky do ilegality?

Podle analytičky AMO Terezy Jermanové přitom nelze říct, že Muslimské bratrstvo jako celek je teroristickou organizací či všichni její příznivci jsou teroristé. „Shromáždění, které bylo minulou středu velmi tvrdě rozpuštěno, se účastnily celé rodiny. Ačkoliv se v davu objevili lidé, kteří s sebou měli zbraně, tak to neospravedlňuje armádu kolektivně vyžadovat zodpovědnost všech civilistů,“ tvrdí odbornice na egyptské dění.

Přiznivci Muslimského bratrstva
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Malla

Ostatní analytici nařčení Muslimského bratrstva z terorismu vidí jako další krok armády k budoucímu rozprášení celé organizace, která požaduje návrat svrženého prezidenta zpět do úřadu. Podle mnohých tomuto plánu odpovídá i včerejší zadržení dosavadního vůdce bratrstva Muhammada Badího. Už v polovině července nařídila prokuratura zatčení sedmi vysokých představitelů organizace. Kvůli podezření z podněcování násilí skončil ve vězení mimo jiné bývalý Mursího poradce Isám Irján či muž číslo dvě celé skupiny Chajrát Šatir.