Darwinova teorie? Jen názor vnucovaný médii, uslyší studenti v Moskvě

Moskva - Moskevská státní Lomonosovova univerzita zařadila do výukového programu přednášky zpochybňující Darwinovu evoluční teorii a razící teze o úpadku mravů v éře vědeckotechnického pokroku. Netradiční výuka je součástí nového předmětu Světonázorové otázky moderního přírodozpytu a jejím cílem je zprostředkovat posluchačům „celistvý světový názor“. Předmět si zatím zapsali jen dva studenti.

Posluchači prestižní ruské univerzity se v rámci fyzikálně orientovaných studií budou učit o příchodu spasitele, základech křesťanské mravnosti a názorech pravoslavného učení na moderní přírodní vědy.

Autor přednášek profesor Andrej Chundžua v ruských vědeckých kruzích proslul učením o tom, že původcem lidské schopnosti vyjadřovat se řečí je stvořitel. Evoluční teorie, tedy učení o samovolném procesu tříbení pozemského života na základě přirozeného výběru, není podle Chundžuy přísně vědeckým učením, ale pouhým názorem skupiny lidí vnucovaným okolnímu světu přes média.

Podle ruských komentářů je celé ruské školství pod silným tlakem mocné pravoslavné církve. Poslanci dolní parlamentní komory například letos v létě dostali na stůl vládní návrh zákona, který školám všech stupňů včetně univerzit dává právo zřizovat ve výukových prostorách modlitebny a budovat ve školních areálech kostely. Podle šéfa parlamentní strany Spravedlivé Rusko Sergeje Mironova jde o „bombu, která může vyhodit do povětří celé Rusko“.

Karlova univerzita na Lomonosovu ztrácí

Lomonosovova univerzita, označována v éře komunismu za chloubu sovětského školství, má v Rusku i v zahraničí pověst kvalitní vysoké školy. Jako nejlepší ruská škola se letos na seznamu nejlepších světových univerzit, který zveřejňuje britská publikace Times Higher Education, ocitla na 201. až 225. místě. Je tak o zhruba stovku příček výš než pražská Univerzita Karlova.