Volby mohou vrátit komunisty k moci, píší v zahraničí o dění v Česku

Praha – Na dění na české politické scéně už reagovala první zahraniční média. Agentura Reuters poznamenala, že dnešní rozpuštění Poslanecké sněmovny vedoucí k předčasným volbám může v konečném důsledku znamenat částečný návrat komunistů k moci. Agentura upozornila, že by se tak stalo poprvé od nekrvavé revoluce, jež před více než dvěma desítkami let ukončila totalitní vládu komunistické strany.

„V očích mnoha lidí této desetimilionové země jsou komunisté spojováni s 41 lety útlaku. Ale tím, že strana byla dlouhou dobu mimo politický vliv, unikla obviněním z korupce a skandálům, se kterými se potýkaly vlády po pádu komunistického režimu,“ napsala agentura Reuters. Dodala, že favoritem voleb jsou sociální demokraté, kteří budou k vládnutí zřejmě potřebovat další podporu. A tu by jim mohli poskytnout právě komunisté.

Hlasování poslanců zaznamenaly všechny velké zahraniční agentury i významné deníky a zpravodajské portály. Spíše než komentářům se prozatím věnují spíše objasněním okolností současné vnitropolitické krize.

Britská BBC uvedla, že předčasné volby, které je možné čekat v říjnu, ukončí měsíce trvající politický chaos. List The Wall Street Journal napsal, že prvním úkolem nové vlády bude sestavit rozpočet pro nadcházející rok.

DPA: Koho z ČSSD si Zeman vybere?

Analytici očekávají posun české politiky doleva, připomněla německá agentura DPA. Citovala rovněž komentáře některých českých médií, která považují za vítěze současné krize prezidenta Miloše Zemana. Rovněž upozornila na slova někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, jenž v současném vývoji vidí Zemanovu snahu vytvořit z parlamentní republiky republiku prezidentskou.

V souvislosti s očekávaným volebním vítězstvím sociálních demokratů DPA poznamenala, že strana je hluboce rozdělena na Zemanovy příznivce a odpůrce. Uvedla také, že někteří analytici považují za otevřenou otázku, koho Zeman v případě vítězství sociálních demokratů jmenuje premiérem. Místo předsedy Bohuslava Sobotky, který vystupuje proti prezidentovi, by to mohl být například jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Americká agentura AP napsala, že dnešní postup poslanců nepřinesl žádné překvapení a že cestu k předčasným volbám otevřel už neúspěch úřednického kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, který před dvěma týdny nezískal důvěru parlamentu. S odvoláním na průzkumy veřejného mínění AP předpokládá, že rozzlobení voliči konzervativní ODS ji za korupční skandály a úsporná opatření zřejmě potrestají.