Ať už volby dopadnou jakkoliv, vítězem bude Zeman, píší v zahraničí

Berlín – Německé deníky se shodují na tom, že ať budou výsledky předčasných voleb v Česku vypadat jakkoliv, jejich skutečným vítězem bude prezident Miloš Zeman. Úspěch levice podle nich ještě posílí jeho moc. Podle listu Badische Zeitung je jedinou dobrou zprávou to, že Zeman nemá autoritářské ambice jako například maďarský nebo rumunský premiér. Co se však množství korupce a skandálů na politické scéně týče, je na tom podle tohoto regionálního listu málokterá země střední a východní Evropy hůř než Česko. Podobně situaci vidí tisk na Slovensku - rozpuštění sněmovny je prý vítězstvím jediného muže - Miloše Zemana.

Podle deníku Die Welt podzimní předčasné volby sice nejspíš vyhraje ČSSD, skutečným vítězem ale bude Zeman. „U sociálních demokratů má v současnosti hlavní slovo Zemanovo křídlo. Šanci dostat se poprvé do parlamentu má prezidentova strana SPOZ. Sociální demokraté mohou sestavit vládu jen s větší či menší otevřenou podporou Zemanovy strany a komunistů, kteří by byli prezidentovi také poslušní,“ soudí Die Welt.

Podle listu Rheinische Post plánuje Zeman po volbách vytvořit „něco na způsob prezidentské republiky s jemu povolnou levicovou většinou v parlamentu“. K ní patří i komunisté, kteří by se tak dostali k vládě poprvé od roku 1989, připomíná deník. „To, že komunisté stále lpí na své staré ideologii, prezidenta ani trochu netrápí,“ dodal Rheinische Post.

Drama teprve začíná…

Podle Badische Zeitung úterní rozpuštění Poslanecké sněmovny politické problémy České republiky nijak nevyřešilo. „Naopak, drama začíná teprve teď, jak ukazuje pohled na strany, které půjdou do voleb,“ konstatuje list vycházející na jihozápadě Německa.

ODS se podle jeho komentátora po korupčních skandálech nachází ve volném pádu, u sociálních demokratů zas podle něj není jasné, kdo je vede. Pokud se ČSSD dostane k vládní odpovědnosti, bude se pravděpodobně opírat o „znovu posílené zatvrzelé komunisty, kteří se stále nesmířili s politickým převratem - sametovou revolucí v roce 1989“. V předčasných volbách se podle Badische Zeitung mohou navíc radovat i různé menší a protestní strany. Vyšším nárokům podle něj dostojí pouze TOP 09.

„Díky tomu všemu bude pro populistického prezidenta Miloše Zemana snadné rozšiřovat si svou moc,“ domnívá se list. Poslanci a politické strany v Česku jsou si podle něj ale sami vinni, že ztrácejí vliv. „Politická scéna v Praze je tak zamořená korupcí a skandály jako skoro žádná jiná demokracie ve východní Evropě. A to už něco znamená, když se podíváme na Rumunsko, Bulharsko nebo Maďarsko,“ poznamenává Badische Zeitung.

Rusnok důvěru nedostal, ČSSD chce předčasné volby
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Češi mají sklon k anarchii, diktátora by vyhnali

Česko je přesto ve srovnání s nimi podle listu „v pozitivním ohledu výjimkou“. „Zeman sice usiluje o moc, stále je ale notně vzdálen autoritářským ambicím Viktora Orbána v Budapešti nebo Viktora Ponty v Bukurešti,“ soudí deník. Zeman totiž podle něj ani nemá možnosti jako maďarský či rumunský premiér.

V českém parlamentu podle listu nikdy nevznikne dvoutřetinová většina, na to je česká společnost příliš pluralistická. „Češi také věří ve všechno jiné než v autoritu. Spíše mají sklon k anarchii,“ konstatuje Badische Zeitung, podle něhož by Češi „mocichtivého diktátora z Pražského hradu hnali, ať už by pocházel z levice jako Zeman, nebo z pravice jako před ním Václav Klaus“. „To je uklidňující, neboť politický vývoj v srdci kontinentu se dotýká celé Evropské unie,“ míní deník.

Ať už si na ředitele republiky hraje kdokoliv, ve skutečnosti jí vládnou kmotři

I slovenské deníky se shodují, že rozpuštění Poslanecké sněmovny je vítězstvím jediného muže - Miloše Zemana. Dvěma dosud dominantním silám české politiky, ČSSD a ODS, přinesou podle názorů slovenských médií předčasné volby velmi nejistou budoucnost.

Hospodárské noviny se ve svém komentáři nazvaném Ředitelé republiky pozastavují nad tím, že Zeman prostřednictvím své vlády zasadil jednou ranou dva údery oběma dosud nejsilnějším stranám. „Zeman je v české politice obdobou vesnického bitkaře mezi kavárenskými intelektuály. Hrubý, ale vysoce efektivní.“ Šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku poslal podle deníku Zeman k zemi prohlášením, že i po volbách pověří sestavením vlády toho, koho sám uzná za vhodného. ODS pak Zeman znemožnil tím, že dva poslanci této strany odmítli pokračovat v pravicové většině. „Na žádost pražských kmotrů, kteří jsou již od dob opoziční smlouvy ČSSD s ODS provázaní stejně s Milošem Zemanem jako s Václavem Klausem,“ píše list.

Levicová Pravda se zamýšlí nad budoucností Sobotkovy strany, kterou Zemanova agresivita za několik měsíců zcela změnila a rozdělila na dvě křídla. Podle deníku to může být před volbami dokonce výhoda, po nich však od Zemana těžko mohou očekávat pomoc. Předčasné volby jsou z velkých stran pozitivní zejména pro TOP 09, která si jako jediná mohla zachovat tvář a hrát roli ochránce parlamentní demokracie proti Zemanovým útokům na ústavní zvyklosti.