Františkovo charisma Benedikta utvrzuje, že se rozhodl správně

Vatikán - Emeritní papež Benedikt XVI. věří, že jeho rozhodnutí opustit vedení katolické církve bylo správné. Každý den ho v tom utvrzuje charisma jeho nástupce, papeže Františka. Podle katolického serveru Zenit to řekl Benedikt svému hostu, jenž chtěl zůstat v anonymitě.

„Řekl mi to bůh,“ citoval odpověď bývalého papeže zdroj, jenž s Benediktem o důvodech jeho rezignace hovořil v bývalém vatikánském klášteře Mater Ecclesiae, který je nyní Benediktovým domovem.

Nešlo o zjevení nebo něco podobného, ale o „mystickou zkušenost“, popsal prý papež utváření přesvědčení, že má rezignovat. Byl to bůh, který v něm nechal uzrát „absolutní přání“ zůstat sám jen s bohem, soustředěný v modlitbě, vysvětlil zdroj. Benedikt XVI. oznámil svou rezignaci 11. února a post opustil 28. února.

Benedikt XVI. je velkým příznivcem racionálního myšlení a svým vyjádřením prý chtěl nepochybně utnout spekulace, které by jeho rozhodnutí dávaly do souvislosti s konkrétním zázračným jevem.

Podle téhož zdroje emeritní papež také řekl, že zmíněná „mystická zkušenost“ pokračovala i v měsících po odchodu z čela církve a potvrzovala mu správnost rozhodnutí. Dodal, že čím déle vnímá charisma svého nástupce Františka, tím víc chápe, že rozhodnutí bylo „vůlí boží“.