Mubarak opustil vazbu, zamířil do domácího vězení

Káhira - Egyptský exprezident Husní Mubarak byl po dvou letech propuštěn z vazební věznice. Do káhirské věznice Tora pro něj přiletěla zdravotnická helikoptéra, která jej přepravila do vojenské nemocnice na jižním okraji metropole. Zde bude mít Mubarak nařízený pobyt v rámci domácího vězení. Mubarakovo propuštění ve středu nařídil egyptský soud, který shledal, že už pominuly důvody k jeho dalšímu zadržování.

Prokuratura oznámila, že nevznese proti 85letému Mubarakovi žádné nové obvinění a středeční soudní verdikt o exprezidentově propuštění prohlásila za platný. Ten ale nicméně neznamená, že je Mubarak svobodný. V nemocnici bude mít přikázaný pobyt v rámci domácího vězení, čímž chce nová egyptská vláda podle médií otupit kritiku, kterou Mubarakovo propuštění vyvolalo. Navíc ho čekají další soudy.

Mubarak vyšel z vězení sedm týdnů poté, co armáda přinutila odstoupit jeho nástupce Muhammada Mursího, kterého od té doby zadržuje na neznámém místě. Soudní rozhodnutí o Mubarakově propuštění z vazby by mohlo posílit hněv proti armádou podporované vládě. Panují obavy, že islamisté a přívrženci Mursího budou vojáky obviňovat z pokusu o znovunastolení starého režimu.

Mubarak byl ve vězení od dubna 2011. Souzen byl za spoluvinu na smrti stovek demonstrantů za revoluce, která ho začátkem roku 2011 svrhla. Loni za to byl odsouzen na doživotí, odvolací soud ale nařídil obnovení procesu. Ten běží od letošního května. Další soudní líčení v této kauze je stanoveno na 25. srpna.

Mubarak však ve vazbě nakonec nebyl kvůli této kauze, protože v ní už překročil maximální hranici vazebního zadržování, která je v Egyptě dvouletá. Už v dubnu se jeho právníci snažili vymoci pro něho propuštění, ale byla proti němu vznesena další obvinění v korupčních kauzách. O té poslední soudci rozhodovali ve středu a nařídili Mubarakovo propuštění.

Egyptští vojáci před věznicí Tora, odkud propustili Mubaraka
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil