Bales se omluvil za afghánský masakr, obžaloba mu nevěří

Seattle (USA) - Americký seržant Robert Bales se před vojenským soudem omluvil za zabití 16 afghánských civilistů. Vraždy označil za zbabělost, podle prokuratury je ale jeho lítost účelová. Soud nyní rozhoduje o tom, zda Bales dostane doživotí s možností podmínečného propuštění, či bez ní.

Bales se již v červnu ke svým činům přiznal, aby se vyhnul trestu smrti. Dnes dal poprvé jasně najevo, že oběti loňského masakru, mezi nimiž byly především ženy a děti, lituje. „Jenom lítost tady nestačí, ale je mi to líto. To, co jsem udělal, je zbabělý čin,“ prohlásil před vojenskou porotou.

Loni 11. března Bales před úsvitem opustil vojenskou základnu s pistolí ráže devět milimetrů a s útočnou puškou M-4, která byla doplněna o granátomet. Poté v několika domech blízké vesnice postřílel afghánské civilisty a těla některých obětí spálil. Ve vraždění pokračoval ve vedlejší vsi. Jde zřejmě o nejhrůznější čin jediného amerického vojáka během afghánské války.

Bales podle agentur působil během své řeči nervózně, na řadu přišel jako poslední svědek po několika příbuzných svých obětí a lidech, kteří byli při masakru zraněni. „Opravdu, opravdu se omlouvám lidem, kteří přišli o své rodiny. Pokud bych jim je mohl vrátit, udělal bych to okamžitě,“ řekl ženatý otec dvou dětí. Před ním se na místě svědků vystřídalo několik lidí, kteří loni při Balesově vraždění ztratili své blízké. Muž, který přišel o 11 příbuzných, řekl šestičlenné porotě, že útok zcela zničil jeho do té doby šťastný život. Další z Afghánců Balese v emotivním projevu proklel. Obhajoba na druhou stranu přivedla bývalého profesionálního hráče amerického fotbalu, který vraha vylíčil jako skvělého týmového vůdce z dob působení na střední škole.

Prokuratura chce dokázat, že Balesova lítost je pouze účelová. Znemožnit podmínečné propuštění, k němuž by mohlo dojít po 20 letech ve vězení, hodlá prezentací záznamu Balesova telefonátu s manželkou, který údajně ukazuje, že svůj čin zlehčuje. Čtyřicetiletý voják i jeho žena se podle vojenských prokurátorů během telefonátu smějí, když se baví o obviněních za šestnáctinásobnou promyšlenou vraždu.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Bales byl údajně do Afghánistánu nasazen proti své vůli, když měl za sebou již tři mise v Iráku. Válka na něm podle obhajoby zanechala vážné stopy, kvůli prožitým traumatům bral léky a často pil alkohol. Pod jejich vlivem byl údajně i onoho osudového dne.