Požár v Kalifornii pronikl už i do Yosemitského národního parku

Sacramento (Kalifornie) – Rozsáhlý lesní požár v Kalifornii, kvůli němuž úřady nařídily evakuaci tisíců lidí, dnes pronikl i do známého Yosemitského národního parku. Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil v oblasti postižené ohněm stav ohrožení. Požár je jedním z největších, které v současné době extrémního sucha sužují západní část Spojených států. Oheň se začal po severní Kalifornii šířit již v sobotu, rozsah požáru však několikanásobně vzrostl ve čtvrtek, kdy zachvátil 217 čtverečních kilometrů půdy. Zasáhl už i Yosemitský park, jednu z nejoblíbenějších turistických oblastí západu USA, na jehož severovýchodním okraji dnes spálil více než 44 čtverečních kilometrů porostů. Turisté zatím v parku zůstávají a vedení se jej nechystá úplně uzavřít.

Nesmí se pouze z preventivních důvodů do oblasti jezera Eleanor, poblíž kterého je i kemp. Uzavřena byla také silnice 120, která je přístupovou cestou do západní části parku.

Požár, který se v Kalifornii rozpíná od soboty, se blíží k jedné z nejoblíbenějších turistických lokalit ve Spojených státech. Yosemitský národní park zatím není bezprostředně ohrožen, vedení parku se nechystá uzavřít ho a turisté ještě zůstávají. Už ale pocítili první omezení, je uzavřena silnice, po které se jezdí do západní části Yosemit. Lidé, kteří žijí v okolí parku, již začínají opouštět domovy. Evakuace, kterou úřady nařídily, se týká tisíců lidí.

Hasiči se zatím marně snaží oheň zastavit. V terénu jich je 1 360, na mnoha místech jim však práci komplikuje prostředí, ve kterém se požár šíří. „Terén je tak náročný, že se k ohni nelze dostat přímo,“ řekl mluvčí amerického úřadu správy lesů Trevor Augustino.

Rozsáhlý požár se blíží k Yosemitskému národnímu parku
Zdroj: ČTK/AP

Kalifornský požár není jediný, který stravuje západ Spojených států. Hoří i na dalších místech – od horského letoviska Sun Valley ve státu Idaho právě po kalifornský Yosemitský národní park. Ve Spojených státech platí nejvyšší pátý stupeň požárního poplachu a nedostává se hasičů. Obrátili se proto do Kanady, odkud chtějí posily a také půjčit letadla. „Jednáme s Kanadou o využití jejích zdrojů, pokud budou k dispozici,“ řekl Stephen Gage z americké správy lesů. Stovky dalších posil by mohla poskytnout armáda.

Vydáno pod