Pátek mučedníků v Egyptě: Účast nevalná, většinu protestů odvolali

Káhira – Jen desítky lidí se účastní demonstrací, které na dnešek jako Pátek mučedníků vyhlásili stoupenci svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Protestovat se mělo nejen kvůli Mursímu, ale také kvůli čtvrtečnímu propuštění jeho předchůdce Husního Mubaraka z vazební věznice. Egyptská opozice ale většinu dnešních protestů odvolala a v ulicích měst nejsou patrné větší známky nepokojů.

Egyptské armádní a policejní jednotky preventivně obsadily důležité posty v centru i v okolí Káhiry. Ulicemi projíždějí tanky a obrněné transportéry, některá náměstí policie přehradila ostnatým drátem.

Průvody demonstrantů měly dnes po poledních pobožnostech vyjít z 28 káhirských mešit, nicméně oproti minulým protestům nebylo vyhlášeno žádné centrální místo, kam by protesty následně měly směřovat. Řada mešit ale zůstala zavřená, do několika málo pochodů se zapojily jen desítky, nanejvýš stovky lidí. Nad hlavami nesli transparenty svrženého prezidenta Muhammada Mursího a skandovali hesla „ne vojenskému puči“. 

Nepokoje, které zmítají Egyptem od Mursího sesazení, měly dnes pokračovat právě týden poté, co při střetech vládních sil s příznivci Mursího a Muslimského bratrstva zahynulo 173 lidí. Demonstranti tehdy reagovali na násilné vyklizení dvou táborů islamistů v Káhiře, při němž dva dny předtím zemřelo 638 lidí.

Demonstranti ve čtvrtek dostali nové téma, proti němuž se v rámci Pátku mučedníků postaví – Husní Mubarak zamířil do nemocnice do domácího vězení. Islamisté to vnímají jako jeho faktické osvobození a návrat ke starým pořádkům. „Mubarak bude prohlášen nevinným – na úkor národa a krve mučedníků. Na úkor revolucionářů, kteří jsou vězněni a nikdo o nich nic neví. Lidé obětovali svou krev, abychom mohli žít, a nakonec je to Mubarak, kdo je naživu, a Mubarak, který si bude užívat života,“ řekl jeden z protimubarakovských demonstrantů.

Egypt je ovšem rozdělený. Zatímco islamisté kritizují rozhodnutí soudu, který Mubaraka propustil z vazební věznice, jiní s nostalgií vzpomínají na dobu jeho vlády. „Žili jsme v míru. Lidé byli potrestání, jen pokud udělali něco špatného,“ vzpomněl muž z řad Mubarakových příznivců. Mubarak však je přes propuštění do domácího vězení souzen v kauze spoluviny na smrti stovek demonstrantů během revoluce, která ho smetla počátkem roku 2011.