Čínská média na Po Si-lajovi nenechávají nit suchou

Peking – Arogantní lhář. Tak čínské státní deníky vesměs označují Po Si-laje. Proces s tímto politikem, který je obžalovaný z korupce, přijímání úplatků a zneužívání moci, pokračoval dnes ve východočínském Ťi-linu druhým dnem. Bývalý mocný šéf komunistické strany ve třicetimiliónovém Čchung-čchingu před soudem označil obvinění z úplatků za falešná a vykonstruovaná a tvrdil, že se k nim při vyšetřování přiznal kvůli psychologickému nátlaku během výslechů. Přelíčení pokračuje v sobotu, verdikt se čeká v září.

Poův postoj vůči svědkům byl „nabubřelý arogancí“, napsal list Guangming Daily, který vydává komunistická strana. „Dříve Po Si-laj používal lži, aby prosadil své vlastní nenasytné sny, a nyní před soudem stále popírá vinu, k níž se přiznal,“ napsal list. „Pořád lže.“ Ústřední stranický deník Žen-min ž'-pao v komentáři napsal, že smělá Poova obhajoba před soudem byla jen o málo víc, než „malicherným hašteřením“. „Důkazy jsou nezvratné,“ tvrdí list. „Jistěže Po Si-laj má právo se hájit… ale pokud se mu nedostává upřímnosti, pak jeho výmluvy budou zesměšněny.“

Jednoho ze svědků, kteří proti němu vypovídali, označil Po za „šíleného psa“ a písemnou výpověď své manželky Ku Kchaj-laj za „směšnou“. Zpochybňování výpovědi vlastní manželky, která jej z korupce usvědčuje, se Po věnoval i dnes. Podle něj Ku trpí psychickou poruchou, a její svědectví proto nemá váhu. „Změnila se, je duševně chorá, často lže,“ citoval jeho slova soud na svém mikroblogovém účtu. „Pokud je mi známo, svědčila pod psychickým nátlakem a v naději na to, že jí bude snížen trest.“

V soudní síni se dnes promítal záznam výpovědi politikovy manželky, ta ale působila poměrně svěže a nemluvila nijak zmateně. Jedenáctiminutová nahrávka byla pořízena 10. srpna. Ku na ní popisuje, jak rodina získávala hodnotné „dárky“ třeba od vlivného podnikatele Sü Minga, který jí koupil letenky nebo vilu ve francouzském Nice. Vylučuje, že by Po o ničem nevěděl, jak tvrdí politikovi obhájci. Na konci promluvy Ku tvrdí, že nebyla k výpovědi přinucena, a dokonce se usmívá.

Novináři sledují záznam výpovědi Ku Kchaj-laj
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

Čtyřiašedesátiletý Po byl loni v září vyloučen z komunistické strany a obviněn z přijetí úplatků v hodnotě téměř 27 milionů jüanů (asi 88 milionů korun) a ze zneužívání moci, protože se snažil utajit vraždu britského podnikatele Neila Heywooda, za niž byla jeho manželka Ku Kchaj-laj loni odsouzena k trestu smrti s odkladem. Je prakticky jisté, že ho soud shledá vinným. Po by za své činy mohl být odsouzen k trestu smrti, i když se spíše očekává, že mu tento trest bude podmínečně odložen. V praxi to znamená doživotí nebo 20 let vězení.

Po a jeho případ byl ve čtvrtek jednoznačně nejčastěji probíraným tématem a nejčastěji vyhledávaným výrazem na čínském internetu. Komentáře si všímaly například černých vlasů čtyřiašedesátiletého obžalovaného: u vysokých čínských stranických představitelů je běžné, že si šedivějící vlasy barví, ale v době, kdy byl Po Si-laj ve vazbě, se objevily zprávy, že drží hladovku, neholí se a nenechává se ani ostříhat. Komentující zaznamenali i jeho pohublý vzhled a skutečnost, že Po na fotografiích a záběrech, které odvysílala státní televizní stanice CCTV, vypadá malý, ačkoli měří přes 180 centimetrů. Přesto ho oba dozorci po jeho boku o značný kus převyšují, což znamená, že jejich výška je nejméně 190 centimetrů.

Poův pád proti sobě postavil stoupence jeho rovnostářských socialistických programů v maoistickém stylu a zastánce ekonomické cesty klonící se ke kapitalismu, kterou nastoupilo vedení v Pekingu. Navíc Poův případ odhalil rozpory jak ve vládnoucí straně, tak v čínské společnosti.