Válkou rozdělené korejské rodiny se sejdou koncem září

Soul – Severní a Jižní Korea znovu umožní setkání rodin rozdělených před více než půlstoletím válkou na Korejském poloostrově. Asi stovka lidí z každé země se bude moci s příbuznými setkat v severokorejském letovisku Kumgang v oblasti Diamantových hor mezi 25. a 30. zářím. Příležitost vidět příbuzné žijící v sousední zemi budou mít poprvé po třech letech, poslední setkání pod záštitou Červeného kříže se uskutečnilo v roce 2010.

Zástupci Jižní Koreje a KLDR se na setkání rodin dohodli na jednání v pohraniční vesnici Pchanmundžomu. Je to považováno za další důležitý krok směrem k uklidnění vzájemných vztahů. Minulý týden se státy domluvily na znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong, který byl uzavřen v dubnu. Tento komplex, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, byl symbolem spolupráce obou korejských států z dob sbližování. Působilo v něm 123 jihokorejských firem.

Po korejské válce zůstaly rozděleny miliony příbuzných. Obě země jsou od skončení tříletého ozbrojeného konfliktu v roce 1953 fakticky stále ve válečném stavu. Tehdy bylo podepsáno pouze příměří, které je dosud v platnosti.