Našel se hrob Alexandra Velikého? Média jásají, archeologové spíš skeptičtí

Atény – Podle řeckých médií se archeologům možná podařilo najít hrob Alexandra Makedonského. Na severu země totiž odkrývají pohřební mohylu, kolem níž se táhne 500 metrů dlouhá a tři metry vysoká zeď obložená mramorem. To napovídá, že tam byla pohřbena velmi významná osobnost. Aténské ministerstvo kultury se však pokouší nadšení mírnit a upozorňuje, že na jakékoli závěry je zatím brzy.

Objev hrobky poblíž starověkého města Amfipolis asi 600 kilometrů severně od metropole považují odborníci za významný, ale zatím ho nespojují s žádnou konkrétní osobou. Fámy začali rozšiřovat amatérští archeologové, kteří hrobku připsali Alexandru Velikému. Experti mluví spíš o tom, že hrobka ze 4. století před naším letopočtem by mohla teoreticky patřit panovníkově manželce a synovi. „Není seriózní mluvit o Alexandrově hrobu. Ještě jsme vůbec nezačali kopat uvnitř hrobky. Nemůžeme tedy tvrdit vůbec nic,“ varuje před přehnaným optimismem vedoucí archeoložka regionu Makedonie Aikaterini Peristeriová.

Alexandr Veliký byl jedním z nejúspěšnějších vojevůdců v dějinách. Spravoval velkou část tehdy známého světa, jeho říše sahala až k Indii. Zemřel v roce 323 před naším letopočtem v Babylónu. Jeho ostatky byly nejspíš převezeny do mauzolea na území Egypta, po hrobce se nicméně slehla zem a o přesném místě posledního odpočinku panovníka se dodnes nic bližšího neví. V minulosti se objevily zprávy, že Alexandr byl pohřben v egyptské Alexandrii, v oáze Siva poblíž libyjské hranice, v Uzbekistánu nebo dokonce v severní Austrálii.