Omluva Balesovi nepomohla. Na svobodu se už nepodívá

Seattle (USA) - K trestu doživotního vězení bez možnosti podmínečného propuštění na svobodu odsoudila dnes americká vojenská porota seržanta Roberta Balese, který loni povraždil v Afghánistánu 16 civilistů, včetně žen a dětí. Během včerejšího slyšení se Bales za své činy omluvil a vraždy označil za zbabělost. Už v červnu se Bales k činům přiznal, aby se vyhnul trestu smrti.

Loni 11. března Bales před úsvitem opustil vojenskou základnu s pistolí ráže devět milimetrů a s útočnou puškou M-4, která byla doplněna o granátomet. Poté v několika domech blízké vesnice postřílel afghánské civilisty a těla některých obětí spálil. Ve vraždění pokračoval ve vedlejší vsi. Jde zřejmě o nejhrůznější čin jediného amerického vojáka během afghánské války.

„Během několika hodin usmrtil generaci lidí a navždy zničil životy ostatních,“ řekl prokurátor Jay Morse. „Ode dneška až do dne, kdy zemře, by jeho oficiálním titulem mělo být jen: trestanec,“ dodal.

Několik přeživších a rodinní příslušníci obětí, kteří byli převezeni do USA, poskytli tento týden svá svědectví. Jeden z nich proklel Balese za to, že zaútočil na lidi, z nichž někteří spali a jiní prosili o milost. „Když někdo přijde o dítě, celý jeho život se tím zcela rozvrátí,“ řekl muž, který přišel při masakru o 11 členů rodiny, včetně matky, manželky a šesti ze sedmi svých dětí.

Porota se přiklonila k tvrdšímu verdiktu a vyslyšela obžalobu, podle níž by měl být Bales až do konce svého života ve vězení. Obhajoba naopak usilovala o docílení alespoň mírnější verze doživotního trestu s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech.

Bales byl údajně do Afghánistánu nasazen proti své vůli, když měl za sebou již tři mise v Iráku. Válka na něm podle obhajoby zanechala vážné stopy, kvůli prožitým traumatům bral léky a často pil alkohol. Pod jejich vlivem byl údajně i onoho osudového dne.