Soud s Po Si-lajem pokračuje třetím dnem – měl trvat jen dva

Ťi-nan (Čína) – Kdysi vlivný čínský politik Po Si-laj přijal odpovědnost za pět milionů jüanů (asi 16 milionů korun), které z vládních fondů zpronevěřila jeho manželka. Soud ve východočínském městě Ťi-nan, kde třetím dnem pokračuje proces s mužem obžalovaným z korupce, přijímání úplatků a ze zneužívání moci, dnes přečetl Poovu výpověď, v níž hovořil o „poklesu ostražitosti“. Soud měl trvat jen dva dny, Po Si-laj ale představuje nezvykle kurážnou obhajobu, která proces protahuje.

Dnes před tribunálem vypovídal také bývalý městský činitel, který líčil, jak Po zmíněnou sumu zpronevěřil. Na povrch tak vyplula další kapitola příběhu o nenasytnosti a opojení mocí jedné z elitních čínských rodin, napsala agentura AP.

Po popřel dnešní obvinění, stejně jako v pátek svědectví vlastní ženy Ku Kchaj-laj, kterou označil za „šílenou“ a navíc odsouzenou vražedkyni. Ku byla loni odsouzena k trestu smrti s odkladem za vraždu britského podnikatele Neila Heywooda a Po je mimo jiné obviněn, že zneužil vlastní moc, aby jí pomohl tento zločin zakrýt.

Po sice zpochybnil svědectví zmíněného městského činitele o tom, co se s penězi z fondů stalo, svou dubnovou výpověď, kterou dnes soud přečetl, ale nevyvrátil.

„Od začátku do konce v tomto psaném prohlášení trvám na tom, že jsem peníze zpronevěřit nezamýšlel,“ řekl Po. Uvedl, že záležitost vládních peněz řešil zmíněný městský činitel s jeho manželkou a že v této věci „ztratil pozornost“, neboť se jí nezabýval. Dodal, že si na podrobnosti těchto událostí přesně nepamatuje, neboť se udála před deseti lety. Uznal ale, že věděl, že finance z vládního projektu mizí. „Hluboce se stydím a tohoto incidentu lituji,“ řekl Po.

Bývalý šéf komunistické strany ve třicetimilionovém městě Čchung-čching rovněž odmítl obvinění obžaloby, podle nějž dary, které jeho rodina dostávala od jiného podnikatele - včetně vily ve Francii a letenek na tři kontinenty - byly úplatky. Tvrdil, že o nich vůbec nevěděl, a popřel, že by výměnou za ně poskytl jakékoli politické či jiné služby.

Původně se předpokládalo, že soud, který začal ve čtvrtek, potrvá jen dva dny a rozsudek by měl padnout začátkem září. Po Si-laj ale podle analytiků soudu představuje nezvykle kurážnou obhajobu, která proces protahuje. Přesto se s jistotou očekává, že verdikt bude znít vinen přinejmenším v části vznesených obvinění. Za ně mu hrozí až trest smrti.