Společně silnější: Guardian se o Snowdenovy materiály podělí s New York Times

Londýn – Britský deník The Guardian se podělí o dokumenty od bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena – část jich poskytne deníku The New York Times. Guardian na svém webu uvedl, že dohoda přišla poté, co po britských novinářích začala vláda požadovat zničení materiálů o britské tajné službě GCHQ. Šéfredaktor listu Alan Rusbridger dokonce napsal, že mu vysocí vládní úředníci v případě neuposlechnutí vyhrožovali soudním stíháním. Podle informací serveru Buzzfeed by společné články obou deníků mohly vyjít v září.

„V atmosféře intenzivního nátlaku ze strany britské vlády se Guardian rozhodl přizvat amerického partnera k práci na dokumentech o GCHQ poskytnutých Edwardem Snowdenem. S NYT a dalšími spolupracujeme, abychom mohli pokračovat v psaní těchto článků,“ uvedl britský list. Šéfredaktorka New York Times Jill Abramsonová spolupráci potvrdila. „Obvykle se nevyjadřujeme ke svému zpravodajství před publikováním, ale v tomto případě udělám výjimku, protože už se to dostalo na veřejnost. New York Times budou informovat o materiálu od Guardianu i o jiných záležitostech souvisejících s Edwardem Snowdenem,“ uvedla Abramsonová.

GCHQ je obdobou americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), na jejíž globální špionážní program zacílený na sledování obrovského množství elektronické pošty a telefonních hovorů rovněž upozornily dokumenty vynesené Snowdenem. Ten poté nalezl útočiště v Rusku, kde mu úřady přiznaly dočasný azyl.

Šéfredaktor Guardianu Alan Rusbridger v úterý ve svém komentáři oznámil, že ho kontaktovali vysocí vládní úředníci a pod pohrůžkou soudního stíhání ho donutili zničit citlivé údaje. Likvidaci příslušných datových disků pak údajně přihlíželi i lidé od tajných služeb. Rusbridger to oznámil poté, co britské úřady vyslýchaly Brazilce Davida Mirandu, partnera amerického novináře Glenna Greenwalda, píšícího pro Guardian, a zabavily mu dokumenty.