Nejchudší americké děti nakrmí žlutý autobus

New York - Každé čtvrté dítě ve Spojených státech je závislé na potravinách od federální vlády, peníze na jídlo chybějí především rodinám na venkově. Dotované potraviny dostávají děti během roku ve školách, o prázdninách za nimi ale jezdí také speciální autobusy.

Potravinové banky se usilovně snaží sehnat chudým rodinám jídlo. V balíčku najdou děti obvykle různé druhy sendvičů a čokoládovou tyčinku – každý den jiné menu sestavené podle předpisu federální vlády. Jeden autobus přiveze jídlo pro více než 70 dětí. Situace nízkopříjmových rodin například v oblasti Tennessee je natolik vážná, že některé základní školy tu nechaly pro děti přes léto otevřené jídelny – i jejich mimořádný provoz hradí vláda. Hlad na venkově je skutečný, stejně jako v dalších mimoměstských částech Spojených států.

Americký kongres vyhrazuje každý rok na jídlo pro chudé děti 15 miliard dolarů. Na návrzích dětských svačinových balíčků se podílí první dáma Michelle Obamová. Stále častěji mají ale o jídlo zdarma zájem i sami rodiče. Do autobusů s potravinami mohou své děti doprovázet, jíst tu ale zatím nesmějí.

Nejchudší americké děti nakrmí žlutý autobus (zdroj: ČT24)