Štrbské pleso zaneřádily řasy, odborníci hledají příčinu

Poprad - Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách trápí silné znečištění. V horském jezeře, které je symbolem Slovenska, cílem desetitisíců turistů a je proslulé vynikající kvalitou vody, se letos přemnožily řasy - a zezelenalo. Ve vodě je moc dusíku. Jak se ale do jezera, které nemá přítok, nečistoty dostaly, je pro odborníky velkou záhadou.

Vypátrat zdroj znečištění bude podle odborníků nesmírně těžké. Jako první chtějí zkontrolovat starou kanalizaci postavenou kolem plesa ještě za Rakouska-Uherska. Sice už se roky nepoužívá, ale může do vody prosakovat. Letos navíc Tatry zažily nejteplejší léto za velmi dlouhou dobu – i tady téměř 1 350 metrů nad mořem byly několik týdnů teploty vysoko nad dvaceti stupni. I díky tomu se řasy tolik rozrostly.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Zelené vody si všimli lesníci už v květnu, kdy rozmrzl led. Vodní řasy znamenají vážné ohrožení pro vodní živočichy. Štrbské pleso je navíc posledním místem na zemi, kde žije původní, nekřížený druh ryby sih maréna. Úbytek kyslíku pro tuto populaci může být smrtící. Záchraně sih marény se věnuje i Pavol Král, který žije u Štrbského plesa čtvrt století. Od poloviny devadesátých let se v něm i potápí – monitoruje změny pod hladinou. Letos poprvé po 19 letech do vody v neoprenu nešel - nemělo by to smysl kvůli špatné viditelnosti. Na výzkum, jak tuto choulostivou rybu uměle odchovat nebo ji přesunout do jiných jezer, teď nejsou peníze.

Nejčastějšími návštěvníky na Štrbském plese jsou kromě domácích Slováků Češi.