Útoky v Iráku si vyžádaly 48 mrtvých

Bagdád - Téměř padesát mrtvých a sto vážně zraněných si vyžádaly rozsáhlé útoky po celém území Iráku. K atakům, které byly způsobeny střelnými zbraněmi i bombami, se zatím nikdo nepřihlásil, odborníci se však kloní k názoru, že je mají na svědomí sunnitští radikálové.

Nejkrvavější dopad měla série bombových útoků ve městě Bákubá 65 kilometrů severovýchodně od metropole Bagdádu. Při třech explozích tam zemřelo 13 lidí a přes 50 bylo zraněno. Jeden z útoků byl zacílen na svatební oslavu, kterou nepřežili čtyři svatebčané.

Pět vojáků zase bezmála 300 kilometrů severně od Bagdádu zemřelo při přepadení dvou taxíků převážejících příslušníky armády. „Jednomu z aut se povedlo z léčky uniknout, druhému však ne a ozbrojenci zastřelili pět vojáků a jejich těla poté spálili,“ řekl vysoký zpravodajský důstojník irácké armády.

Dalších sedm lidí podle policie zemřelo a 28 utrpělo zranění při dvou bombových útocích, které se odehrály v šíitské čtvrti Bagdádu a na jeho jihovýchodním předměstí. Exploze bomby zabíjela rovněž na fotbalovém hřišti v metropoli, kde si zrovna hráli mladí Iráčané. Čtyři z nich zemřeli a 13 bylo zraněno. Násilnosti byly hlášeny i z jiných částí země, mimo jiné z provincie Saláhaddín.

K útokům se nikdo nepřihlásil. Analytici i diplomaté však připisují aktuální vlnu násilí v Iráku - nejhorší od roku 2008 - zatrpklosti sunnitské komunity, která se cítí být v zemi diskriminována šíitskými úřady. To prý přispělo k přílivu nových posil do skupin sunnitských radikálů. Při násilnostech v zemi zemřelo od začátku roku přes 3500 lidí.

Vláda premiéra Núrího Málikího sice pokračuje v deklarovaném odhodlání ukončit násilí, navzdory rozsáhlým operacím ozbrojených sil, největším od stažení amerických vojáků v roce 2011, se jí to ale nedaří.