Žralokům v Indii se už ploutve řezat nebudou

Dillí - Indická vláda zakázala lov žraloků pouze pro jejich ploutve. Stalo se tak ve snaze ochránit ohrožené druhy před krutým zacházením, kdy jim rybáři uřezali ploutve a hodili je zpátky do vody, kde pomalu zahynuli hladem na mořském dně. Víc žraloků než v Indii se celosvětově uloví jen v Indonésii.

Lov žraloků pro ploutve kvete především díky enormnímu zájmu o tento produkt v Číně, kde je polévka ze žraločích ploutví považována za delikatesu.

V indických vodách žije několik desítek ohrožených druhů žraloků, jako je kladivoun, žralok obrovský či žralok širokoploutvý.

Indické ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že rybáři, kteří budou v budoucnu přistiženi s úlovkem obsahujícím odříznuté ploutve, riskují sedm let vězení.

Finning
Zdroj: ČT24/YouTube

Některé druhy žraloků jsou na pokraji vyhynutí

Ve světě rapidně ubývá žraloků a počet zástupců některých druhů poklesl na deset procent jejich množství před 30 lety. Zmenšení žraločí populace podle expertů ohrožuje zdraví světových oceánů, protože tito dravci jsou klíčovým prvkem v kontrole rybí a želví populace.

Každoročně jsou ve světě uloveny desítky milionů žraloků a Indie společně s Indonésií se na lovu podílí 20 procenty. Loni indičtí rybáři vyvezli do Číny žraločí ploutve v hodnotě 4,8 milionu dolarů.