Kyjevští siláci trénují na Kačalce - nejbrutálnější tělocvičně světa

Kyjev - Velké oblibě se v ukrajinském Kyjevě těší místo zvané Kačalka. Jde o veřejnou posilovnu pod širým nebem, kterou před 40 lety ze starého železa postavili boxeři a kulturisté. Bezplatné sportoviště na březích Dněpru se stalo symbolem města a přežilo i rozpad Sovětského svazu.

Kačalka vznikla z odložených kusů železa - ze zbytků aut a dokonce i z tanků. Některé stroje vypadají spíš jako středověké mučicí nástroje než vybavení z posilovny. Kyjevští siláci ale na svoji veřejnou posilovnu nedají už 40 let dopustit. „Je dost jedno, na jakém stroji děláš cviky. Pracují přece stejně,“ říká jeden z návštěvníků posilovny.  

Nápad postavit veřejnou posilovnu dostal kyjevský matematik Jurij Kuk. Město toho podle něj v 70. letech lidem moc nenabízelo. Sami si proto našli místo i materiál. Sami všechno svařili a vybudovali. Že tenhle železný skanzen přežije i rozpad Sovětského svazu, Jurije Kuka moc nepřekvapilo. „Moderní posilovny jsou dost drahé. Mládež je chudá, zejména studenti. Nemají peníze, proto chodí raději sem,“ vysvětluje Kuk.

Zacvičit si sem může přijít každý. Nic se neplatí. Nářadí je připoutané řetězy, aby ho nikdo neukradl. Většina strojů už by neprošla moderními testy. Park ale funguje dál a nikdo si nestěžuje.

Kdysi na Kačalce trénovaly ukrajinské sportovní legendy a dodnes na ni nostalgicky vzpomínají. „Dřív, když fitness kluby ještě neexistovaly, to bylo jediné místo, kde bylo možné trénovat,“ říká mnohonásobný mistr světa v boxu Vitalij Kličko.

Už několikrát ale měla kyjevská Kačalka namále. Obchodníky zajímá známé místo i lukrativní pozemek. Na silné muže a jejich železný skanzen si ale zatím netroufli.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)