OSN chce od Američanů vysvětlit, proč sledovali její centrálu

New York - Organizace spojených národů požaduje po Spojených státech vysvětlení údajného sledování ve své newyorské centrále. O amerických zpravodajských aktivitách v sídle světové organizace informoval v neděli německý list Der Spiegel.

Někdejší technik amerických tajných služeb Edward Snowden novinářům poskytl informace o tom, že američtí zpravodajci loni získali přístup k internímu systému videokonferencí v sídle OSN. „Víme o těch zprávách a máme v úmyslu kontaktovat odpovědné činitele,“ řekl mluvčí OSN Farhan Hak. Fungování OSN včetně jejího newyorského ústředí i diplomatických misí je pod ochranou mezinárodních úmluv, připomněl Hak. Členské státy OSN by proto měly podle těchto pravidel konat a ctít nedotknutelnost diplomatů, dodal mluvčí.

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) podle Snowdena svůj sledovací program vedle OSN zaměřila na 80 ambasád a konzulátů po celém světě. Získávala tak neveřejné údaje o jejich zaměstnancích. Cílem programu je prý mimo jiné i Mezinárodní agentura pro atomovou energii.    

„Sledování je intenzivní a dobře organizované a má málo nebo vůbec nic společného s ochranou před teroristy,“ napsal německý list na základě Snowdenovy zprávy. Právě bojem proti terorismu Washington dříve zveřejněná odhalení o celosvětových programech sledování komunikace milionů lidí ospravedlňoval.  

Spojené státy Snowdena obvinily ze špionáže poté, co vyzradil program amerických tajných služeb k rozsáhlému získávání informací o telefonických hovorech a o komunikaci na internetu. V Rusku Snowden získal dočasný azyl.

Vydáno pod