Z čínské pěstírny uprchl milion švábů, místní čeká dlouhý boj

Peking - Nejméně milion švábů uprchl z čínské pěstírny v provincii Ťiang-su, kde byli chováni pro lékařské účely. Místní úřady už začaly postřikovat celou oblast kolem zařízení prostředky na hubení hmyzu a vyzvaly obyvatele, aby zachovali klid, napsal s odvoláním na čínská média list Times of India. S ohledem na schopnost švábů rychle se množit se místní úřady chystají na dlouhou bitvu.

Velký švábí útěk se odehrál již 22. srpna, kdy „neznámý vetřelec“ zničil pěstírnu množící šváby k použití v čínské tradiční medicíně. Přesuny desítek tisíc švábů vyvolaly značnou paniku mezi obyvateli oblasti Ta-feng, kde pěstírna stojí. Čínský tisk citoval zaměstnance zařízení, podle kterého údaj „milion švábů“ je velmi „konzervativní odhad“ a počet uprchlíků ve skutečnosti může být mnohem vyšší. A s ohledem na schopnost švábů rychle se množit se místní úřady chystají na dlouhou bitvu ve snaze je zničit.

Švábi jsou rozšíření po celém světě. Je pro ně typické snadné zavlékání do oblastí, kde se přímo nevyskytují, především při přepravě potravin. Počet známých druhů švábů je asi 3 500. Vývojově patří k nejstarším druhům létajícího hmyzu a předpokládá se, že v prakticky nezměněné podobě žijí již 350 milionů let. Švábi se živí rostlinnými zbytky, výjimečně loví i menší živočichy. Můžou dosahovat velikosti až 10 centimetrů. Zajímavostí je, že naprostá většina švábů žijících ve volné přírodě jsou živočichové s denní aktivitou, zatímco druhy žijící s lidmi jsou zpravidla aktivní v noci. Dožívají se až čtyř let.

Švábi
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod