Výhoda nebyla zadarmo - Wulff musí kvůli benefitům k soudu

Hannover - Bývalý německý prezident Christian Wulff se bude před soudem zodpovídat z nezákonného přijímání benefitů. Aféra, která byla jedním z důvodů Wulffovy loňské únorové rezignace na post hlavy státu, se týká doby, kdy byl ještě premiérem spolkové země Dolní Sasko. Proces by měl začít 1. listopadu v Hannoveru.

Státní zastupitelství v Hannoveru v dubnu Wulffa obžalovalo z korupce spolu s filmovým investorem Davidem Groenewoldem, který v roce 2008 podle všeho částečně zaplatil výlet Wulffovy rodiny na mnichovský pivní festival Oktoberfest. Justice však řízení otevřela jen v souvislosti se zneužíváním postavení a přijímáním benefitů. Wulff v té době zastával úřad zemského premiéra.

Za přijímání výhod přitom bývalému prezidentovi podle trestního zákoníku hrozí tři roky vězení nebo pokuta, kdežto za přijetí úplatku by mu hrozilo až pětileté vězení. Soud ke snížení závažnosti obvinění uvedl, že úplatkářství souvisí s porušením služebních povinností při výkonu služby. Přijímání výhod naproti tomu nemusí být nutně spojeno s porušením povinností.

Wulff tvrdí, že o tehdejších úhradách nic nevěděl. Státní zastupitelství je přesvědčeno, že Groenewold chtěl takto Wulffa motivovat k tomu, aby uvolnil veřejné peníze pro jeho filmový projekt John Rabe - Ctihodný občan třetí říše. Ty nakonec od Wulffa o několik týdnů později získal.

Za Wulffovým pádem stál nejen výlet na pivní festival, ale také aféry s výhodnou půjčkou na dům od manželky známého podnikatele nebo bezplatné dovolené u vlivných podnikatelů.

Vznesení obžaloby je prozatímním vrcholem aféry, kterou před 19 měsíci rozpoutaly informace o výhodném úvěru ve výši půl milionu eur na dům v obci Grossburgwedel poblíž Hannoveru. Wulffovi dům mezitím prodali. Soud naplánoval pro příštích osm týdnů 16 přelíčení.