V Izraeli zatím klid, záchranný systém v pohotovosti

Tel Aviv – I přes syrské nebezpečí zatím nejsou v izraelských ulicích cítit obavy. Dva miliony žáků a studentů dnes podle plánu zahájily školní rok. Záchranný systém má ale vysokou pohotovost a vojáci na hranici s úhlavním nepřítelem zahájili manévry. Tamní atmosféru sledoval blízkovýchodní redaktor ČT Jakub Szántó.

Baterie protiraketových střel u izraelských měst se vztyčily k nebi, velitelství civilní obrany otevírá betonové bunkry, na poštách se začaly vydávat nové plynové masky. Tak popisuje situaci v Izraeli Szántó.

„Manžel si dělá větší starosti než já. Donutil mě sem jít a vyměnit staré masky za nové,“ řekla obyvatelka Tel Avivu Dafna Danonová. Na protichemickou obranu tu má nárok každý - červené krabice pro dospělé, černé pro děti a žluté boxy s celotělovým protichemickým oblečkem pro novorozeňata.

„Pokud bude Sýrie napadena, mohla by taky nařídit svým spojencům na jihu Libanonu, aby napadli Izrael,“ vysvětlil přední odborník na blízkovýchodní bezpečnost Jonathan Spyer. Izraelská města nečelí hrozbě chemických zbraní poprvé. Před dvaadvaceti lety, uprostřed první války v Zálivu, zasáhla tamní synagogu raketa Saddáma Husajna. Tehdy ale ještě neměla obávanou jedovou hlavici. Na Tel Aviv a Haifu tehdy dopadlo 39 střel - dva lidé zemřeli, desítky utrpěly zranění.

Izrael prozatím získal drobnou úlevu od Američanů. Ti totiž zemi ujistili, že ji před případným úderem na Sýrii předem upozorní.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)