Útok s pouhým cílem potrestat Asada je chyba, tvrdí analytici

Washington/Praha - Američané a jejich spojenci teď s nějvětší pravděpodobností ladí poslední detaily plánu vojenského útoku v Sýrii. Mezi odborníky převládá názor, že k tomu účelu budou nasazeny spíš naváděné rakety než strategické bombardéry. Akce má být odpovědí na údajný chemický útok, který podle západního světa provedla 21. srpna syrská armáda a při kterém zahynuly stovky lidí. Ovšem tím, že se spojenci omezují pouze na potrestání Asada a neproklamují ambici syrského vůdce rovnou sesadit, dělají podle analytiků vážnou chybu.

O tom, jakou podobu bude mít akce západních států proti režimu Bašára Asada, se hojně spekuluje. Pravděpodobné scénáře útoku, který může přijít v nejbližších dnech, jsou dva: buďto spojenecké námořnictvo zaútočí pomocí raket s plochou dráhou letu typu Tomahawk, nebo využijí strategické bombardéry s dlouhým doletem.

Podle analytika stanice NBC Richarda Engela letecké údery na sklady chemických zbraní vedené z USA nepřipadají v úvahu. Syrské letectvo je podle něj mnohem silnější, než bylo to libyjské před dvěma lety.

Nasazení konvenčních bombardérů by proto znamenalo riziko, že je syrská protiletadlová obrana sestřelí. Té se dokážou vyhnout jedině bombardéry B-2, které by musely vzlétnout zřejmě ze základny v Missouri. Existuje ještě možnost použít bezpilotní letadla, avšak ta teď mají USA poměrně daleko: v Jemenu, Pákistánu a na východě Afriky.

Britské vojenské letadlo na letecké základně na Kypru
Zdroj: ČTK/AP/Pavlos Vrionides

Rakety jsou přesné, přesto je podrobné plánování nutné

Jako snadněji a hlavně bezpečněji proveditelný je proto hodnocen útok řízenými střelami, které mají spojenci na svých lodích ve Středozemním moři a Perském zálivu. „U varianty použití Tomahawků je hlavní výhodou, že do operace nejsou přímo zapojeni vojáci bojující na zemi a zároveň jde o prostředek s vysokou účinností,“ myslí si bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Naváděné rakety mohou být vypáleny z torpédoborců i z ponorek. Mají malé motory a jsou mimořádně přesné. Před jejich odpálením ale musí podle Šedivého předcházet podrobný průzkum a přesné definování cílů. „Přesnost navedení je sice vysoká, nicméně lidský faktor je poměrně dost významný a vyhodnocení toho cíle musí být skutečně stoprocentní,“ zdůraznil armádní generál. Američané se tak budou chtít vyhnout situacím jako třeba v Afghánistánu, kdy docházelo k bombardování civilních cílů.

Střela Tomahawk
Zdroj: ČTK/AP/CHRISTOPHER SENENKO

Při označování cílů podle Šedivého spojenci jistě využijí spolupráce s příslušníky povstaleckých jednotek, kteří mohou pomáhat navádět rakety na cíl. „V tomto ohledu zřejmě není o čem pochybovat. Navíc věřím, že Američané tam své zpravodajce či speciální síly už dlouhou dobu mají,“ řekl Šedivý portálu ČT24. Zástupci opozice už západním státům předali seznam doporučených cílů, které by mohly být zasaženy.

Podle deníku The New York Times seznam cílů případného útoku na Sýrii koluje v Bílém domě od minulého týdne. Pentagon na něm údajně pracuje několik měsíců. Jsou na něm objekty související s chemickými zbraněmi, ale také vojenské a vládní budovy. Které z nich budou nakonec vybrány, závisí na tom, pro jakou akci se prezident Barack Obama rozhodne.

Prezident Obama, na jehož rozhodnutí při spuštění akce záleží nejvíce, podle listu Washington Post zvažuje pouze akci omezeného rozsahu i trvání. Prozatím se očekává, že cílem úderů, které by neměly trvat déle než dva dny, mají být především syrské vojenské objekty. „Myslím, že odpovíme chirurgickou cestou,“ prohlásil už v neděli vlivný republikánský senátor ze zahraničního výboru Bob Corker.

Bývalý plánovač amerického námořnictva Chris Harmer je ale přesvědčen, že do úspěchu těchto „chirurgických“ zákroků se vkládá příliš mnoho nadějí. Analytikovi amerického Institutu pro studium války u oficiálních míst ve Washingtonu především chybí debata o širších cílech, kterých chce Obamova administrativa vojenskou akcí dosáhnout. „Taktické akce bez strategických záměrů jsou obvykle bezúčelné a často i kontraproduktivní,“ sdělil magazínu Foreign Policy.

Anthony H. Cordesman, Centrum pro strategické a mezinárodní studie:

„Zasáhnou-li Spojené státy v Sýrii, musí mít tato varianta nějaký strategický význam s možností trvalého úspěchu. Musí mít rozumnou šanci přinést Sýrii stabilitu, omezit růst vlivu Íránu a Hizballáhu, zabránit přelití syrského boje do okolních států či pomoct řešit tamní humanitární krizi.“

Bojovník opoziční Syrské svobodné armády
Zdroj: ČTK/AP/Narciso Contreras

S tím souhlasí i generál Šedivý. „Vždy musíte mít něco, co bude po ničení jednotlivých cílů následovat. Pokud provedete útok třeba na nějakou dobře vycvičenou a obrněnou jednotku, tak přesto stejně musí dojít k dalšímu zásahu pozemních sil, které by prostor ovládly,“ vysvětlil bývalý náčelník české armády. „Provedením vzdušného útoku se zřejmě vytvoří prostor, aby rebelové mohli dokončit práci na zemi,“ dodal.

Trestná akce je kontraproduktivní

Americké ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet, že vojenský útok v Sýrii má být primárně trestem za údajné použití chemických zbraní, nikoli nezbytně snahou změnit poměr sil na bojišti v Sýrii. Takto omezený záměr vedené akce je ovšem dle názoru některých analytiků chybou.

„Trestná akce je tou nejhloupější ze všech akcí,“ tvrdí Harmer. "Asadův režim předvedl dostatečnou kapacitu k tomu, aby zvládal bolest, a já si nemyslím, že máme žaludek na vyslání takové trestné akce, která by sloužila jen jako zastrašení, dodal. Bílý dům už předem vyloučil vyslání vojáků do Sýrie a také zřízení bezletové zóny, která by zničila Asadovu leteckou převahu nad opozicí. Také ochota ostatních západních vlád poslat do oblasti vlastní pozemní jednotky se v tuto chvíli rovná nule.

Boje v Sýrii
Zdroj: AP/Anonymous/ČTK

I analytik vědeckého centra Brookings Institution ve Washingtonu Michaela Dorana považuje omezení se na potrestání Asada za užití zakázaných zbraní za omyl. Americký útok podle něj nemůže být ve stylu jednou udeřit a dost, ale měla by to být akce naplánovaná ke svržení syrského prezidenta Bašára Asada. „Pokud by se provedly jen ty údery a nic jiného, tak by cíle zvrátit průběh občanské války dosaženo nebylo,“ uvedl portálu ČT24 Jiří Šedivý s tím, že samotné letecké údery spíš zvýší represe, které prezident Asad používá proti svým lidem.