Obama se kvůli špehování sešel s nezávislými experty

Washington - Americký prezident Barack Obama se v úterý setkal s odborníky z nedávno vytvořeného panelu, který má podrobit analýze výzvědné a monitorovací technologie amerických špionážních služeb. Skupina nezávislých expertů vznikla na začátku srpna na Obamův pokyn. Prezident tak reagoval na aféru s Edwardem Snowdenem. První výsledky své práce má pětice mužů předložit do šedesáti dnů, uvedla dnes agentura Reuters.

Prezident vytvořením panelu reagoval na červnové vyzrazení tajného špionážního programu Prism, jehož prostřednictvím americké tajné služby vyhodnocují a skladují obrovské objemy dat z mezinárodního internetového provozu a telefonické komunikace. Informace v červnu vypustil na veřejnost bývalý externí spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který z obav před americkou justicí nedávno zvolil ruský azyl.

Experti nyní posuzují stav výzvědných a komunikačních technologií v USA. Cílem jejich práce je rovněž pokusit se obnovit důvěru obyvatel ve vládní agentury. Obama již několikrát zmínil, že podobné programy jako Prism jsou potřeba kvůli ochraně národní bezpečnosti. Objevuje se ale množství hlasů, že jde o výrazný zásah do práv občanů.

Členy panelu jsou Richard Clarke, který měl v minulosti v Bílém domě na starosti boj proti terorismu, bývalý náměstek šéfa CIA Michael Morell, Peter Swire, který se v Obamově a Clintonově administrativě zabýval technologickými problémy, profesor ústavního práva Geoffrey Stone a právní expert Cass Sunstein, který je manželem Samanthy Powerové, americké velvyslankyně při OSN.

První výsledky své práce mají experti předložit do 60 dnů, konečnou zprávu a doporučení pak předají Obamovi do konce roku.