MAAE zveřejnila zprávu o íránském jaderném programu, další jednání 27. září

Vídeň – K novému kolu rozhovorů o kontroverzním íránském jaderném programu se představitelé Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a íránští vyjednávači sejdou 27. září. Informace přichází v den, kdy MAAE zveřejnila čtvrtletní zprávu o vývoji íránského jaderného programu. Dokument konstatuje, že Írán ve svém tajném zařízení v Natanzu instaloval 1 008 pokročilých centrifug na obohacování uranu a začal vyrábět palivo pro výzkumný těžkovodní reaktor v Araku.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program je zacílen výhradně na výrobu elektřiny a lékařské účely; Západ se ale obává, že Teherán chce jaderné palivo vyráběné v Natanzu použít na výrobu jaderné zbraně. Západní mocnosti doufaly ve změnu kurzu íránského jaderného programu po červnovém zvolení nového prezidenta Hasana Rúháního. Nynější zpráva MAAE je první, která vyšla v době úřadování relativně umírněného prezidenta, jenž se funkce ujal počátkem tohoto měsíce.

Západ se rovněž obává, že by Írán mohl v těžkovodním reaktoru produkovat plutonium, jež by se také případně mohlo použít na výrobu jaderné zbraně. Írán však podle MAAE neuvede zařízení v Araku do provozu už v prvním čtvrtletí příštího roku, jak původně plánoval.

Od května Írán podle MAAE v Natanzu instaloval dohromady 1 861 odstředivek první generace, takže nyní jich tam už má 15 416. Navíc se chystá dál instalovat velké množství modernějších centrifug a otestovat je. MAAE ale na základě svých údajů tvrdí, že íránské zásoby vysoce obohaceného uranu jsou stále pod úrovní „červené linie“, jejíž překročení by podle Izraele zavdalo důvod pro vojenskou intervenci.

Nárůst zásob uranu obohaceného na 20 procent se zastavil. Teherán od poslední, květnové zprávy, vyrobil dalších 48,5 kilogramů takového uranu a dohromady ho měl až 372,5 kilogramů. Na jadernou bombu by podle expertů bylo třeba 240 až 250 kilogramů, ale po dalším zpracování. Z celkových zásob obohaceného uranu však Teherán téměř 187 kilogramů přeměnil na oxid uranu pro palivo do medicínského výzkumného reaktoru v Teheránu. Pro jadernou zbraň je tento materiál prakticky nepoužitelný.

Další kolo jednání MAAE a Íránu se uskuteční koncem září ve Vídni

Záříjové setkání zástupců MAAE a Íránu bude první od zvolení Rúháního a uskuteční se ve Vídni. Bude to již 11. kolo rozhovorů mezi oběma stranami od začátku roku 2012. Ta předchozí, včetně zatím posledního květnového, skončila bez viditelnějších výsledků. Prezident Rúhání, který po vítězství v červnových volbách nahradil konzervativce Mahmúda Ahmadínežáda, slíbil větší transparentnost a méně konfrontací při jednání s MAAE a světovými velmocemi.