Česko se do války v Sýrii nežene, preferuje diplomatické řešení

Praha – Česká republika se staví rezervovaně k možnému vojenskému úderu na Sýrii. Ve svém oficiálním prohlášení to uvedlo ministerstvo zahraničních věcí s tím, že za jediné účinné řešení syrské občanské války považuje mírovou cestu diplomacie. O úderu na Blízkém východě v posledních dnech uvažují západní mocnosti, a to zejména kvůli údajnému použití chemických zbraní vojsky prezidenta Bašára Asada.

„Vzhledem k panujícím spekulacím o možnosti mezinárodního vojenského zásahu proti ozbrojeným silám či objektům syrského státu Česká republika znovu připomíná, že nadále považuje za jediné účinné řešení vnitrosyrského konfliktu řešení diplomatické a mírové,“ uvedlo ministerstvo s tím, že je pro brzkou dohodu obou stran na příměří a zahájení jednání o politické transformaci země.

Zprávy o nasazení chemických látek je však české ministerstvo zahraničí znepokojeno. „Považujeme užití chemických zbraní za nepřípustné a v přímém rozporu s platnými mezinárodními úmluvami bez ohledu na totožnost pachatele a okolnosti útoku,“ konstatuje. Diplomacie se vyslovila pro to, aby inspekčnímu týmu OSN na místě byly poskytnuty veškeré podmínky k co nejdůkladnějšímu vyšetření události.

S postojem „zamini“ souhlasí i politická scéna

„Situací v Sýrii jsme znepokojeni, použití biologických zbraní je třeba vyšetřit a zvážit formu reakce. K vojenskému zásahu jsme ale skeptičtí zejména ve chvíli, kdy není jasné, kdo je viník. Použití síly navíc může situaci eskalovat,“ konstatoval stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, že vojenská akce musí proběhnout leda pod kuratelou OSN.

Zaorálek zároveň shodně s ministerstvem zahraničí upozornil na to, jak nepřehledná situace v současnosti v Sýrii panuje a nakolik jsou opoziční síly roztříštěné. Před unáhleným úderem varoval také na fakt, že Velká Británie i Francie jsou někdejší koloniální mocnosti a invaze, kterou by koordinovaly se Spojenými státy, by v této sestavě mohla vyvolat velký politický problém.

S postojem ministerstva zahraničí souhlasí i předseda TOP 09 a do nedávna šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. „Vždycky jsem zastával názor, že bychom měli usilovat o politické řešení. Zvažovaný útok bych nepovažoval za příliš účelný. Klíčová otázka je přimět Rusy, aby se na řešení podíleli a přiměli Asada k jednání,“ uvedl pro web ČT24.

Ke zdrženlivosti potom už před časem vyzýval i prezident Miloš Zeman: „V Sýrii probíhá boj mezi sekulárním diktátorem a fundamentalistickými náboženskými skupinami, v čele s al-Káidou, podle mého názoru je nejrozumnější strategií nepřidat se na stranu nikoho z nich.“

Odborníci OSN dnes obnovili inspekci míst údajných chemických útoků v Sýrii, kde již delší dobu zuří občanská válka. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun pro ně žádá nejméně čtyři dny, aby mohli práci dokončit. Británie už připravila návrh rezoluce, který má dnes projednat Rada bezpečnosti OSN. Text odsuzuje útoky a žádá o mandát pro ochranu civilistů.

Syrská vláda, jíž je útok připisován, odpovědnost za údajný chemický útok popírá. Oznámila, že jsou za ním teroristé, které podpořily USA, Británie a Francie. Teroristické skupiny prý týmiž prostředky brzo zaútočí v Evropě.

A zahraničí?

Vojenskou intervenci na syrské území veřejně odmítá Brazílie, Čína i Ruská federace, poslední zmíněná země také zároveň otevřeně straní Asadovu režimu a platí za jeho nejmocnějšího spojence. Na straně současného syrského prezidenta stojí i Irán. K úderu na Blízkém východě se naopak kloní Spojené státy, Velká Británie, Francie a Turecko, které se Sýrií sdílí hranice; Ankara se také již nechala slyšet, že je ochotná udeřit na Damašek i v případě, že operaci nepodpoří OSN.

Řada zemí ovšem setrvává u zdrženlivého postoje; měkký souhlas s intervencí dává Německo, stejně zdrženlivě jako Česká republika se potom k možné invazi do Sýrie postavilo Slovensko, Polsko i Itálie. Odstup zachovává také Izrael - jindy blízký spojenec Spojených států a jazýček na vahách blízkovýchodní politiky se obává destabizalce regionu a především vojenské operace v sousedící zemi, a postojům Washingtonu se tak zásadně vzdaluje. Britský list Guardian v této souvislosti zveřejnil interaktivní mapu rozložení světových sil – podívejte se.

Události - Opatrný postoj Česka (zdroj: ČT24)